Eltefrie rundstykker

Eltefrie rundstykker

Nå kan du lage de aller beste rundstykkene helt uten elting! Rør kjapt sammen deigen på kvelden og stek rundstykkene neste dag.

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
1440 minutter
Bakverk

Ingredienser

4 porsjoner

1.2 kg

hvetemel

1.5 ts

salt

1.6 l

vann

Slik gjør du det:

Denne oppskriften gir deg ca. 40 rundstykker. Merk at deigen skal heve i 12-18 timer.
Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet før du heller det over det tørre og rører det hele sammen. Rør til alt melet er absorbert inn i væsken. Det er en ganske løs deig, men fall ikke for fristelsen å tilsette mer mel. Skrap ned deig fra kantene av bollen før du dekker den med plastfolie eller legger på en lokk.
La deigen stå på kjøkkenbenken i 12–18 timer.
Dryss et forholdsvis tykt lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over. Det er lurt å bruke en deigskrape til å håndtere deigen. Del deigen i passe store stykker. Brett sammen hver deigbit. Jeg bruker å brette inn 3 av sidene av deigen og så rulle den over. Her snakker vi ikke rulling som vi gjør med boller, men en helt enkel rulling slik at sidene du akkurat har brettet inn, kommer på undersiden av rundstykkene.
Legg den over på bakepapirkledde stekebrett. Dekkrundstykkene med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i ca. 1 time. Sett stekeovnen på 230 grader varmluft.
Stek to og to brett samtidig. Jeg bruker å snitte rundstykkene med et barberblad før jeg setter brettene inn i stekeovnen. Og så snart jeg har fått to brett inn i ovnen, hiver jeg ca. 1 dl med vann inn i bunnen av stekeovnen.
Stek rundstykkene i 12–14 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.
Rundstykkene er kjempefine å fryse ned. Jeg bruker bestandig å tine dem i stekeovnen for å få tilbake den sprø skorpen. De kan godt tine nesten ferdig på kjøkkenbenken for så å få noen minutter oppfreshing i stekeovnen før servering.

Kanskje disse også frister?