Grovt speltbrød

Grovt speltbrød

Dette blir et skikkelig saftig og godt grovt speltbrød!

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
120 minutter
Bakverk

Ingredienser

3 porsjoner

9 dl

vann

2 ts

salt

5 dl

melk

50 g

gjær

825 g

speltmel

Slik gjør du det:

Perlespelt får du kjøpt i helsekostforretninger og dagligvarebutikker med stort utvalg. Du kan også bruke helkorn av hvete i stedet for.
Kok perlespelten i 4 dl av vannet og 1 ts salt i 18–20 minutter, til du kjenner at den er ferdigkokt, men fremdeles har litt tyggemotstand. Bruker du helkorn av hvete, koker du den i 8–10 minutter. La perlespelten (eller helkornene av hvete) avkjøles i 10 minutter før du starter med resten av deigen.
Varm opp melk og eplejuice til det blir fingervarmt, det vil si ca. 37 ºC. Smuldre i gjæren og rør den godt ut.
Om du vil lage deigen i en kjøkkenmaskin eller for hånd er helt opp til deg. Ha i alt det sammalte melet, mesteparten av det siktede melet, resten av saltet og den ferdigkokte spelten i bakebollen og bland det sammen. La kjøkkenmaskinen gå mens du heller i væsken i en stråle. Elt deigen godt sammen, mens kjøkkenmaskinen går sakte. Tilsett nok siktet speltmel til at du får en passe fast deig. Den skal ikke bli helt hard, bare nok mel til at deigen blandes godt sammen og slipper bollen.
En speltdeig skal ikke eltes så hardt som en deig av vanlig hvetemel. Bruk derfor barekjøkkenmaskinen på lav hastighet og elt den i 5-8 minutter. Sjekk deigen underveis. Når deigen begynner å slippe bollen, er den eltet ferdig.
Dekk bakebollen med et kjøkkenhåndkle eller plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det vil ta omtrent en time. I mellomtiden smører du tre brødformer med olje eller formfett.
Når deigen har blitt stor nok, hvelver du den ut på en melstrødd benk. Kna den raskt sammen og del den i tre like deler. Elt hver av deigklumpene litt. Form dem til brød og ha dem i brødformene. Dekk brødene med plastfolie eller kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i 40-50 minutter, til deigen har fylt formene.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Stek brødene på nederste rille i 45-50 minutter. For å sjekke at brødene er gjennomstekte, tar du et av dem ut av formen og banker på undersiden av det. Får du en hul lyd, er brødene gjennomstekte. Hvelv brødene ut av formene og la dem avkjøles på en bakerist.
Brødene holder seg saftige i mange dager. De er dessuten perfekte å fryse ned. Vil du lage dobbel porsjon, kan du steke seks brød samtidig på varmluft i stekeovnen. Da steker du dem ved 180 ºC.