Skoleboller

Dette blogginnlegget er skrevet av Manuela Kjeilen fra Passionforbaking.com. Alle foto: Manuela Kjeilen.

Skoleboller er faktisk enkle å lage selv. Jeg anbefaler å i tillegg ta deg bryet med å lage hjemmelaget vaniljekrem, da blir de aller best.

Se video nederst for fremgangsmåte på skolebollene.

Skoleboller

Blogginnlegget fortsetter etter annonsen:

480 ml fingervarm melk (maks. 37 °C)

225 g sukker

2 ½ ts tørrgjær

900 g hvetemel

4 egg, romtempererte

1 ts salt

150 g smør

Vaniljekrem

5 dl helmelk

2 ts vanilje

6 stk eggeplommer

1 klype salt

70 g sukker

40 g maisenna

45 g usaltet smør

Øvrig fyll

melis

melk

kokosmasse

1 egg til pensling

Fremgangsmåte boller

Hell fingervarm melk i en miksebolle.

Tilsett sukker og tørrgjær, rør godt i det og la bollen stå på benken i noen minutter til gjæren aktiveres.

Tilsett melet, eggene, og salt.

Sett i eltekroken og start maskinen, bland sammen til en deig.

Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt, cirka 7 til 10 minutter.

Vei opp smør og kutt i terningen, tilsettes når deigen har eltet.

Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltningen i ca 5 minutter.

Strø litt mel på arbeidsbordet og legg på deigen, ha litt mel på dine hender deigen og brett deigen, slik at det blir En stor ball ( se video)

Pensle en stor bake-bolle med nøytral olje, og legg deigen i den, dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve i cirka 45 minutter eller til den har blitt dobbelt så stor.

I mellomtiden lager du vaniljekremen:

Pisk sammen sukker, maisenna og eggeplommer i en bolle i noen minutter.

Ha melk og vanilje i en tykkbunnet medium stor kjele. Kok melken til kokepunktet.

Hell litt av melken sammen med eggeblandingen og pisk det sammen.

Tilsett resten av den varme melken og bland alt godt.

Ha kremen (som fortsatt er helt rennende) tilbake i kjelen på medium varme. Pisk hele tiden mens kremen varmes opp.

Småkok vaniljekremen i 1-2 minutter mens du rører hele tiden. Kremen skal nå tykne.

Ta kjelen av platen og ta vaniljeblandingen i en sikt i en stor bolle. Tilsett smøret litt om gangen mens du rører godt.

Hell kremen utover et bakebrett og dekk overflaten med plastfolie. La brettet stå i romtemperatur til kremen er helt avkjølt, og sett det så i kjøleskapet i minst to timer.

Ha kremen over i en bolle og visp den lett for hånd før bruk.

Videre på bollene:

Sett ovnen på 180 °C og ta fram 2-3 stekebrett med bakepapir.

Del deigen opp i 24 like emner, trill små boller og legg dem utover stekebrettene.

Husk å ha litt avstand mellom hver bolle.

Klem dem litt ned med håndflaten, dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la bollene etterheve til de er blitt dobbelt så store.

Klem igjen bollene litt ned med håndflaten og lag en fordypning i midten av hver bolle.

La bollene etterheve i 10 minutter til.

Fyll hver fordypning med ca. 1-2 ss vaniljekrem.

Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem i ca. 15-20 minutter på 180 °C  eller til de er gjennomstekte og har fått en fin gylden farge.

Steketiden avhenger av størrelsen på bollene og ovnens egenskaper, så følg med mot slutten av steketiden.

Avkjøles på rist.

Ha melis i en bolle og tilsett litt melk. Rør til du har en jevn glasur.

Ha litt glasur på hver bolle og dryss over med kokos.

Håper det falt i smak. Kos dere!

Love, Manuela.

 


Kommentarer

Annonse:

Boller og brød