Donutkjeks


Alle bilder: Manuela Kjeilen/passionforbaking.com.

Hei alle sammen, håper dere har en fint helg en så lenge ♥

Blogginnlegget fortsetter etter annonsen:

Dagens fristelse er vaniljekjeks som ser ut som en donut. Jeg har dekket kjeksen med mørk sjokolade.

Selve kjeks smaker akkurat som mariakjeks, og når du topper dem med et godt lag mørk sjokolade smaker det himmelsk godt.

Jeg liker å bruke ekte vanilje i disse kjeksene, men det kan jo selvfølgelig utelates.

 

 

Se video under for fremgangsmåte på hvordan du lager kjeksene og enkelt pynter dem.

Donutkjeks (ca. 40 kjeks)

6 store egg

300 g sukker

225 g usaltet smør

775 g mel

2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker eller 1 ts. vanilla bean paste, valgfri

Frø fra en vaniljestang, valgfri

runde utstikkere, 64 mm / 25 mm

Sjokoladetopping

700 g mørk sjokolade, helst 53- 70 %*

1 -2 ts matolje eller kokosolje

Sprøytepose + wilton #2 tip

tannpirker eller en kakenål

valgfritt kakestrø

Fremgangsmåte donutkjeks

Forvarm ovnen til 180 °C og dekk 3 bakeplater med bakepapir

Ta smøret ut av kjøleskapet minst 15 minutter før du skal begynne å lage deigen.

Skjær smøret i små terninger.

Sikt sammen mel og bakepulver.

Ha egg, sukker og vanilje i en miksebolle og visp med ballongvispen på høy hastighet til du har en lys og luftig eggedosis, ca. 5 minutter.

Bytt ut vispen med en flatvisp og tilsett smøret, litt om gangen.

Miks i 3–4 minutter før du eventuelt tilsetter frø fra 1 vaniljestang.

Bland 3/4 av melblandingen inn i røren, tilsett litt om gangen.

Strø den siste delen av melblandingen på bordet og legg på deigen.

Elt inn melet for hånd til deigen er myk, glatt og ikke for klissete, tilsett mer mel om nødvendig.

Du kan sette deigen kaldt i 30 minutter, men dette er ikke nødvendig.

Del deigen i to og kjevle deigen cirka 5 mm tykk. Trykk ut først med en stor utstikker.

Legg rundingen på et bakepapir. Ta den minste utstikkeren og lag et hull i midten.

Stek kjeksen i 15-20 minutter på 180 °C, eller til den er gylden i farge.

Avkjøle kjeksene helt og gjenta med resten.

Sjokoladepynt

Smelt mørk sjokolade (se tips for sjokolade nedenfor).

Legg en wilton #2 tipp i en sprøytepose og fyll med avkjølt smeltet sjokolade,

Lag så en ujevn kant rundt alle kjeksene. Se video øverst på hvordan du gjør dette.

Når sjokoladekanten har stivnet fyller du den med flytende sjokolade. La det tørke litt, og strø så over kakestrø mens sjokoladen enda er litt våt.

Temperering av sjokolade

Temperering av sjokolade gjør du for å gi sjokoladen en fin blank flate, og den stivner fortere. Du kan kjøpe temperert sjokolade, men det er lett å lage selv.Her får du 3 alternativer:

Alternativ 1:

  1.  Smelt mørk sjokolade over svak varme i vannbad eller i mikrobølgeovn, sjokoladen må være 55 grader.
  2. Hell sjokolade utover en steinplate. Med en deigskraper drar du sjokoladen utover slik at den blir tykk, og tempraturen blir rundt 28 grader.

Alternativ 2:

  1. Smelt halvparten av finhakket sjokolade til 55 grader.
  2. Tilsett resten av sjokoladen mens du rører hele tiden og kommer opp i ca. 32 grader.

Alternativ 3:

  1. Smelt 3/4 av sjokoladen og tilsett ca. en halv del ferdigkjøpt temperert sjokolade.

Lykke til!


Kommentarer

Annonse:

Kaker

Flettebrioche

Flettebrioche

Brioche er et typisk fransk brød som passer perfekt til de dagene du vil unne deg noe ekstra luksuriøst til frokost.