Glutenfrie banancupcakes med karamellfyll

Alle foto: Manuela Kjeilen/passionforbaking.com
Disse glutenfrie cupcakesene er ekstra myke og gode fordi det er crème fraîche og banan i røren.
Etter steking fylles de med flytende karamell, og toppes med en silkemyk bananfrosting med hvit sjokolade.
Glutenfrie banancupcakes

235 g mandelmel

75 g rismel

Blogginnlegget fortsetter etter annonsen:

235 g usaltet smør, romtemperert

250 g sukker

5 store egg

35 g crème fraîche eller rømme

1 ts vaniljeekstrakt

2 moste bananer

100 g hakket sjokolade Ev. 50 g hakkede pekannøtter eller valnøtter (valgfritt)

Karamellsaus

225 g sukker

65 ml vann

85 ml kremfløte (*250 ml for en mer flytende karamellsaus)

1 ts vaniljeekstrakt

70 g usaltet smør

Bananfrosting

200 g usaltet smør

200 g melis

200 g kremost

100 g smeltet og avkjølt hvit sjokolade

1 most banan

1 ts vaniljeekstrakt

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 170 °C og gjør klar to muffinsbrett med papirformer.

Begynn med cupcakesene. Sikt sammen mandelmel og rismel i en bolle, og sett den til siden så lenge.

Ha smøret i en miksebolle og miks til det får samme konsistens som majones. Det kan ta alt fra 5 til 10 minutter, alt etter hvor mykt smøret er. Det er veldig viktig at smøret er romtemperert for at cupcakesene skal bli saftige.

Tilsett sukker og miks i ytterligere 7 minutter.

Skrap sidene godt med en slikkepott underveis.

Tilsett 2 av eggene og miks i 30 sekunder. Det er viktig at du ikke mikser for mye, da får du kompakte cupcakes.

Skrap innsiden av bollen med en slikkepott, og tilsett de resterende 3 eggene.

Miks i ytterligere 30 sekunder.

Tilsett melblandingen i to omganger og vend den inn med en slikkepott etter hver gang.

Ta ca. 2 dl av røren over i en egen bolle og bland den med crème fraîche, vaniljeekstrakt og most banan.

Ha alt over i miksebollen igjen, og bland det godt sammen.

Rør inn sjokolade og eventuelt nøtter. Fyll papirformene nesten helt opp til kanten og stek kakene på midterste rille i ca. 20–30 minutter.

Sjekk om cupcakesene er ferdige ved å stikke en kakepinne inn i en av dem.

Hvis det henger våt røre på pinnen når du tar den ut, trenger kakene noen ekstra minutter i ovnen.

Avkjøl cupcakesene helt før du fyller dem med karamell.

Fremgangsmåte karamellsaus

Hell vann og sukker i en kjele, la den stå på komfyren på middels varme og rør til du ser at sukkeret er oppløst.

Skru opp varmen til det høyeste. Nå må du ikke røre mer i det.

Ta kjelen av platen når du ser at blandingen har fått en fin karamellfarge.

Tilsett kremfløte, pass på her, det kan boble og bruse opp når du heller i fløten. (*Tilsett 250 ml i stedet for 85 ml kremfløte dersom du ønsker en mer flytende karamellsaus.)

Tilsett vaniljeekstrakt, etterfulgt av smør. Sett kjelen tilbake på kokeplaten og rør til smøret er helt smeltet og blandingen ikke lenger bruser opp.

Lag hull i midten med en eplekjerner.
Jeg heller karamellen i en liten sprøyteflaske med tut for å spare restene og unngå søl.
Bananfrosting

Ha smør og melis i en miksebolle og miks til det blir lyst og luftig.

Tilsett kremost og smeltet og avkjølt hvit sjokolade, og miks i et par minutter til.

Til slutt tilsetter du most banan og vaniljeekstrakt.

Ha frostingen over i en sprøytepose.

På kakene på bildet har jeg brukt en Ateco 849 tipp. Lag 3 «swirls» på toppen av hver cupcake.

TIPS: Hvis du vil lage vanlige cupcakes, kan du erstatte rismel med vanlig hvetemel

Kommentarer

Annonse:

Allergivennlig Kaker Smått og godt