Wienerbrød

Wienerbrød

Joda, det går fint an å lage wienerbrød selv. Bare sjekk denne oppskriften. Og sett av litt tid.

Oppskrift av: Aase Strømstad
180 minutter
Kake

Ingredienser

50 g

gjær

3 dl

melk

3 ss

sukker

1 stk

egg

500 g

hvetemel

300 g

smør

Mandelfyll:

150 g

mandler

150 g

melis

1 stk

eggehvite

Til pensling:

1 ss

melk

Gult fyll

1 dl

melk

2 dl

sukker

Slik gjør du det:

20-22 wienerbrød. I ovn ved 225° i ca. 10 minutter. Rør gjæren ut i kald melk, tilsett sukker, sammenvispet egg og mel. Elt deigen minst mulig, bare så den er godt blandet.
La deigen hvile på kjøkkenbenken mens fyllet gjøres klart.
Mal mandlene og bland dem med melis. Rør inn eggehviten. Virker fyllet svært fast, kan det spes ut med en skje kaldt vann.
Kjevle eller klapp deigen ut til et kvadrat, ca. 30x30 cm. Bruk så mye bakemel at deigen ikke fester seg til benken.
Høvle smøret med ostehøvel og legg det på 2/3 av deigen.
Brett den i tre, den usmurte delen inn først. Drei deigen en kvart omdreining og kjevle den ut til et kvadrat ca. 1 cm tykt. Brett det igjen i tre. Gjenta kjevling og bretting to-tre ganger, til smøret er jevnt fordelt.
Skjær deigen i 20-22 kvadrater, ca. 10x10 cm.
Wienerbrød kan formes på mange forskjellige måter.
Her har vi laget vindmøller. Skjær et snitt inn fra hvert hjørne av deigen. Legg en skje fyll midt på og brett annen hver snipp inn over fyllet.
Etterhev wienerbrødene i ca. 45 minutter, pensle dem med egg og stek dem midt i ovnen til de er gylne og sprø. Avkjøl dem på rist.
Gult fyll til wienerbrød
Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha dem i en kjele sammen med melk og fløte. Kok opp. Pisk eggeplommer, 2 dl sukker og maisenna. Hell i litt og litt av den varme vaniljemelken under stadig pisking. Ha det tilbake i kjelen og kok til det får passe tykk konsistens.

Kanskje disse også frister?