Har du også irritert deg over at oppskriften kun står oppgitt i én type måleenhet? Det kan være nokså vanskelig å regne om til forskjellige mål. Derfor har vi prøvd å gi deg en oversikt her. Det er faktisk ikke så vanskelig som det kan virke som! 🙂
De fleste vet at 1 dl vann er det samme som 100 gram vann. Men hva med mel, sukker, smør og melis? For å finne det ut, kommer det an på massetettheten til det du vil måle.
Massetetthet er oppgitt i g/cm3, dvs. gram per kubikkcentimeter, som er det samme som gram per milliliter (g/ml). Eller i vårt tilfelle, 100 gram per desiliter (100 g/dl). 1 dl = 100 ml. Derfor er 1 g/ml = 100 g/100 ml = 100 g/dl. Vi må gange både teller og nevner med 100 for å gå fra g/cm3 til g/ml.
Vann har en massetetthet på 1 g/cm3 (1 g/ml). 100 g vann er derfor det samme som 100 ml vann, som er det samme som 1 dl vann.
Hvetemel har en massetetthet på ca. 0,50 g/cm3 (0,50 g/ml). Hvis vi ganger dette med 100, finner vi at 50 g hvetemel = 1 dl hvetemel.
Vanlige matvarer
Forvirrende? Her er en oversikt over de forskjellige matvarene:
Hvetemel: 1 dl = 50 g, dvs. 100 g = 2 dl
Sukker: 1 dl = 85 g, dvs. 100 g = 1,18 dl
Melis: 1 dl = 60 g, dvs. 100 g = 1,67 dl
Olivenolje: 1 dl = 90 g, dvs. 100 g = 1,11 dl
Potetmel: 1 dl = 80 g, dvs. 100 g = 1,25 dl
Havregryn: 1 dl = 35 g, dvs. 100 g = 2,86 dl
Denne tabellen kan du bruke for å regne ut eksakt måleenhet.
Kilde: Hvor-mange-lenge-lang-mye.com
Foto: Manuela Kjeilen/Passionforbaking.com