Slik regner du om gram til desiliter

Foto: Manuela Kjeilen/Passionforbaking.com

Foto: Manuela Kjeilen/Passionforbaking.com

 

Har du også irritert deg over at oppskriften kun står oppgitt i en type måleenhet? Det kan være nokså vanskelig å regne om til forskjellige mål. Derfor har vi prøvd å gi deg en oversikt her. Det er faktisk ikke så vanskelig som det kan virke som! :)

Blogginnlegget fortsetter etter annonsen:

De fleste vet at 1 dl vann er det samme som 100 gram vann. Men hva med mel, sukker, smør og melis? For å finne det ut, kommer det an på massetettheten til det du vil måle.

Massetetthet er oppgitt i g/cm3, dvs. gram per kubikkcentimeter som er det samme som gram per milliliter (g/ml). Eller i vårt tilfelle, 100 gram per desiliter (100 g/dl). 1 dl = 100 ml. Derfor er 1 g/ml = 100 g/100 ml = 100 g/dl. Vi må gange både teller og nevner med 100 for å gå fra g/cm3 til g/ml.

Vann har en massetetthet på 1 g/cm3 (1 g/ml). 100 g vann er derfor det samme som 100 ml vann, som er det samme som 1 dl vann.

Hvetemel har en massetetthet på ca. 0,50 g/cm3 (0,50 g/ml). Hvis vi ganger dette med 100, finner vi at 50 g hvetemel = 1 dl hvetemel.

Forvirrende? Her er en oversikt over de forskjellige matvarene:

Hvetemel: 1 dl = 50 g, dvs. 100 g = 2 dl

Sukker: 1 dl = 85 g, dvs. 100 g = 1,18 dl

Melis: 1 dl = 60 g, dvs. 100 g = 1,67 dl

Olivenolje: 1 dl = 90 g, dvs. 100 g = 1,11 dl

Potetmel: 1 dl = 80 g, dvs. 100 g = 1,25 dl

Havregryn: 1 dl = 35 g, dvs. 100 g = 2,86 dl

Denne tabellen kan du bruke for å regne ut eksakt måleenhet.

Kilde: Hvor-mange-lenge-lang-mye.com

Kommentarer

Annonse:

Tips og triks