Den beste arbeidsflaten på kjøkkenet

Dette er et annonseinnlegg fra Epoq Kjøkken

epoq
LEKKERT: En benkeplate i tre luner opp et ellers stilrent og moderne kjøkken. FOTO: Epoq kjøkken

Mye bearbeiding av råvarer krever et underlag som tåler det meste og som er lett og vedlikeholde. Benkeplaten er en viktig del av kjøkkenet, både praktisk og estetisk, og er med på å skape kjøkkenets særpreg.

Å ha rikelig med plass på arbeidsbenken er noe flere har som krav når de bytter kjøkken. Vi har i dag mange kjøkkenmaskiner som vi bruker daglig og liker å ha fremme på benken, men som ikke skal gå på bekostning av arbeidsflaten. For å få til det har flere nå dypere benkeplater. De går vekk fra standard dybde som er 60 cm og opp til 80 cm. Da har man muligheter for å plassere kjøkkenmaskiner  og  kaffemaskin i bakkant og ha krydder etc. bak platetoppen.

En lang kjøkkenbenk er også noe de fleste ønsker seg, og man trenger ikke mange ekstra cm for å oppnå det. Minimum lengde for arbeidsbenk er 40 cm mellom vask og platetopp. Går man for en 80 cm lang arbeidsbenk, få man raskt mye mer plass og det blir bedre å arbeide. Da kan man fint stå to sammen og lage mat. Mange har bare én lang arbeidsbenk, og da er det populært med en 120 cm lang arbeidsbenk.

Det finnes ulike benkeplater man kan velge til sitt nye kjøkken, men hvem av dem er best å jobbe på og vedlikeholde?

Laminat

Platen er lett å jobbe på og motstår fukt og syre godt. Den er lett og holde ren og krever ikke noe vedlikehold. Oppstår det en skade i benkeplaten kan den ikke repareres, og lyse laminater kan misfarges over tid.

Kompaktlaminat.

Kompaktlaminat er noe av det samme som laminat, forskjellen er at kompaktlaminat er et hardere materiale som tåler mer enn vanlig laminat. Den er lett å jobbe på og motstår fukt og syre. Vanskelig å få riper, men oppståtte skader kan ikke repareres. Lett og holde ren og krever ikke noe vedlikehold.

Massivt tre

Benkeplater i massivt tre gir kjøkkenet et naturlig preg og er veldig godt å jobbe på.  Massivt tre tåler fukt og syre rimelig godt. Tre er et levende materiale som påvirkes av årstidsskifter, og krever jevnlig vedlikehold med olje, voks eller såpe. Skader kan repareres ved å pusse ned benkeplaten og impregnere den på nytt.

Akryl, Avonite

Avonite er et komposittmateriale med naturlige mineraler og akryl som gir en homogen og porefri overflate. Overflaten er kald og blir da lett å  jobbe på. Avonite er gjennomfarget, som betyr at mønstre og farger ikke slites. Det gir en høy motstand mot syre og fukt. Materialet er lett å vedlikeholde og flekker og riper kan lett slipes bort. Polering av benkeplaten gjør den som ny.

Quartz

Kvartsbenkeplater er en av de hardeste overflater du kan velge til kjøkkenet, og er veldig godt å jobbe på. Quartz er et kaldt materiale, som gjør at gjærbaks ikke setter seg fast. Quartz er et poretett materiale som tåler syre og fukt, og tar ikke til seg farge fra matvarer. Den er meget hygienisk og svært enkel å vedlikeholde.

Ønsker du å lese mer om benkeplater og  finne inspirasjon til ditt nye kjøkken, gå inn på www.epoq.no.