Disk opp til fest med vårens friskeste nytelser

Varmegradene kryper oppover, solen glimter til og vinterjakkene henges vekk, våren står endelig for døren og smaksløkene lengter etter friske smaker. For hva passer vel bedre på en solfylt dag enn en god dessert? Enda bedre blir det når man kan tilberede det meste med ett eneste redskap.

Stavmikseren ErgoMixx fra Bosch gjør hverdagen raskt mye enklere med sine allsidige redskaper og enkle håndtering. Denne stavmikseren er ikke bare fin å se på, men også kraftfull. Med på kjøpet får man en rekke ekstrautstyr, blant annet en foodprosessor, som gjør at den kan brukes til miksing, pisking, kutting og skjæring.

Et kjøkken er ikke komplett uten en ordentlig stavmikser, faktisk så er det lite man trenger ved siden av når man har dette allsidige kjøkkenredskapet. Den kjører på 12 funksjoner så det er lite den ikke takler.

Hadde det ikke vært beleilig å kunne lage en forførende eplekake eller en frisk iskrem som komplimenterer den deilige vårfølelsen med ett og samme produkt? Det kan du med denne stavmikseren, samt mye mer.

Her er noen oppskrifter som vil gjøre desserten til en egen fest:

 

Eplekake med søt nøttetopping:

eplekake

En eplepai med det lille ekstra, for nøtter passer ypperlig til epler. Om pekannøttene er vanskelig å finne, funker det like bra med valnøtter.

8 porsjoner
Paideig:
2 dl hvetemel eller siktet speltmel
1 dl fin sammalt hvete eller sammalt spelt
150 g smør
2 ss sukker
1 krm salt
2 ss iskaldt vann

Fyll:
4–5 epler
1 dl sukker
1 ss mørk sirup eller lønnesirup
50 g smør
1 ts vaniljesukker
3 dl pekannøtter eller valnøtter

Sett ovnen på 200°. Kjør mel, sukker, smør og salt i foodprosessoren med kniven montert. Tilsett vannet og kjør litt til, bare så mye at deigen holder sammen. Legg deigen i en plastpose og la den hvile i 30 minutter.

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Skjær eplene i tynne båter. Ta paideigen ut av kjøleskapet og trykk den ut i en paiform eller springform. Stekes i ovnen i ca. 10 minutter, gjerne med aluminiumsfolie over kantene. Legg epleskiver og nøtter i et pent mønster i paien. Smelt smøret i en kjele og ha i sukker og sirup. Senk varmen og la det småkoke forsiktig et par minutter. Ta kjelen av varmen og ha i vaniljesukker. Fordel blandingen over eplene og stek kaken i 20 minutter.

Serveres med krem eller yoghurt smakt til med vanilje.

Jordbær- og yoghurtis med myntesukker:

jordbaris

En mager og sunn is med frukt. Du kan variere ved å erstatte frosne jordbær med bringebær, blåbær eller andre bær. Med eller uten myntesukker. Siden vi bruker frosne bær, blir det en iskonsistens når vi blander med yoghurt. Hva er vel bedre enn is på en varm dag?

4 porsjoner
1/2 dl sukker
1/2 potte grønnmynte

Is:
300 g frosne jordbær
3 ss sukker
2 dl gresk yoghurt/matyoghurt
1/2 dl crème fraîche

Start med å kjøre sukker og mynte i hurtigmikser eller med kniven montert i foodprosessoren Hell myntesukkeret i en bolle mens du lager isen. Ha de frosne jordbærene i foodprosessoren med kniven montert eller i en hurtigmikser. Hvis du lager en mindre porsjon, kan du også bruke stavmikser. Tilsett sukker, yoghurt og crème fraîche og kjør til en jevn masse. Ha isen i fire glass. Dryss myntesukker over og server med en gang.

Om man ønsker noe søtt som ikke har en fast konsistens kan man gjerne lage en smoothie eller en dessertsuppe. Her er to oppskrifter som sklir godt ned halsen og får deg til å lengte etter en porsjon til.

Vannmelon- og jordbærsuppe:

vannmelonsuppe

Melon- og jordbærsuppe er friskt og passer godt en varm vår- eller sommerdag når disse fruktene er passe modne og fulle av smak. Den blir ekstra snerten med kanelbasilikum, men er fortsatt særdeles god uten også.

4 porsjoner
1 l ferske jordbær
1/2 liten vannmelon
2 ss melis
3 lime
1 appelsin
1 bunt kanelbasilikum
10 isbiter

Rens jordbærene og del dem i to. Skrell vannmelonen og skjær den i biter. Kjør jordbær og vannmelon med stavmikser eller i hurtigmikser. Riv lime- og appelsinskall og press saften i en liten skål. Rør melis i juicen til eventuelle klumper løser seg. Rør inn sukker- og sitrusblandingen. Knus isen i hurtigmikser. Tilsett den knuste isen og hell opp i porsjonsskåler. Hakk basilikum grovt og dryss over suppen.

Eplesuppe med sprø mandelbiter:

eplesuppe

En frisk suppe med smak av kanel og hvitvin. Om du ikke ønsker vin kan denne sløyfes og erstattes med vann. Pass på å finne saftige og smaksrike epler for å utnytte oppskriften til det fulleste. Mandelbiter kan kjøpes om man ikke ønsker å bake dem selv.

4 porsjoner
7 epler
3 dl vann
2 dl tørr hvitvin
1 kanelstang
1 sitron
sukker etter smak
1 ss potetmel

Sprø mandelbiter:
200 g mandelflak
3 egg
3 dl sukker
1 ss vaniljesukker
1 krm salt
skallet av en sitron
6,5–7 dl mel
1 ts bakepulver

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Skjær eplene i biter og kok dem i vann og vin sammen med kanelstangen til eplebitene er myke. Ta opp kanelstangen og kjør suppen i hurtigmikser eller med stavmikser. Press sitronsaft i og smak til med sukker. Lag en jevning av potetmel og litt vann. Hell jevningen i en tynn stråle i suppen mens du rører. Kok så vidt opp. Ta kasserollen av varmen og la suppen bli kald. Server de sprø mandelbitene til suppen.

Mandelbiter:
Rist mandelflakene i tørr stekepanne på middels sterk varme mens du rører. Ha mandlene i en bolle og sett til side. Sett ovnen på 175 grader og legg bakepapir på et bakebrett. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Riv sitronskallet og skill eggene. Ha eggeplommer, sukker og vaniljesukker i en bolle og rør godt. Stivpisk eggehviter og salt med vispen i kjøkkenmaskinen. Vend det inn i omganger i eggeplommeblandingen. Rør ned revet sitronskall og ristede mandler. Bland mel og bakepulver inn og sikt blandingen over eggeblandingen. Arbeid til en smidig deig og ta litt mer mel hvis nødvendig. Rull deigen ut til to tykke pølser og legg dem på bakebrettet. Stekes i ca. 35 minutter til overflaten er lysebrun. Ta ut bakebrettet og skjær straks stengene i 1 cm brede biter på skrå med en skarp kniv. Avkjøl. Oppbevar mandelbitene i en boks med tettsittende lokk.

Husk at ingenting kan stoppe deg med en ny stavmikser i hånden. Prøv deg fram, lek med oppskriftene, nyt resultatet og bli den beste kjøkkensjefen i hjemmet. Mer informasjon om ErgoMixx finnes her.