Eggehviter til overs
*Ingen grunn til å kaste eggehvitene du har til overs for de holder seg fint 1-2 uker i kjøleskapet. I tillegg kan de fryses ned.
*Listen over bakverk med eggehviter, er ganske lang; mandelbunn, nøttebunn, makroner, kransekake etc. Ikke vanskelig å få brukt opp eggehvitene.
*By på eggehviteomelett til frokost.
*Lager du trollkrem til dessert, blir du også kvitt eggehvitene.
Eggeplommer til overs
*Eggeplommer har betydelig kortere holdbarhet og bør brukes i løpet av et døgn, og de kan også fryses.
*1-3 eggeplommer kan erstatte et helt egg og fungerer utmerket til vafler, sveler eller pannekaker.
*Bakverk med eggeplommer er fattigmann, gullkake og selvsagt iskrem.
*Puddinger, fromasjer og vaniljesauser krever også eggeplommer.
*Ellers fint å bruke opp eggeplommer i majones og aïoli.
*Ikke overraskende er det eggeplommer i eggelikør.
Visste du at 4 eggehviter tilsvarer 1 dl og at 1 eggeplomme er 1 ss?
Sjekk den smart omregningstabellen her:
https://www.bakelyst.no/oppskrift/tips-og-triks/slik-regner-du-om-gram-til-desiliter/
Deig til overs
Fikk du plutselig altfor mye deig til serinakakene? Den holder seg i flere uker i kjøleskapet og kan til og med fryses.
Melk til overs
*Du kan fryse melk i kartong, den holder seg 6 mnd.
*Tin den langsomt i kjøleskapet og rist kartongen før bruk.
Fløte til overs
*Kortere holdbarhet enn melk, kun 3 mnd.
*Tint fløte lar seg ikke piske til krem.
*Triks: Pisker du fløten halvveis til krem før nedfrysing, kan du piske den stiv etter opptining.
Smør til overs
*Tåler godt frysing i inntil 3 måneder.
*Smøret bør tines langsomt i kjøleskapet.
Kilde: Matprat.no, vi i villa