Nydelig bakst til Luciadagen

Dette er et annonseinnlegg fra Idun

Safranknuter-med-eplefyll-og-mandler_article_image_723
SAFRANBAKST: Oppskriften på disse lekre safranknutene finner du lenger ned i blogginnlegget. FOTO: Idun Mors Hjemmebakte

Snart er det Luciadag! Dagen som feires med barn i hvite kjortler og glitter i håret, som på rørende vis synger Luciasangen. Og er det en ting man ikke kommer utenom på nettopp Luciadagen, så er det lussekattene.

De fleste forbinder nok Luciadagen nettopp med lussekatter og barnesang, og alle vet kanskje ikke at Luciadagen er en minnedag i Den katolske kirkes og i Den ortodokse kirkes liturgiske kalendre for den sicilianske martyren den hellige Lucia. Den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden 13. desember, og derfor feires alltid Luciadagen nettopp den trettende.

Spesielt i barnehager og på skoler feires det Luciadag i Norge. Og det viktigste med feiringen vil nok for mange være deilige, nybakte lussekatter.

Selve skikken med lussekatter skal ifølge en teori ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Det norske navnet lussekatt er lånt fra svensk – kanskje ikke så rart, siden de i Sverige feirer Luciadagen i langt større omfang enn vi gjør her i Norge. En ekte lussekatt er laget av en søt gjærdeig som er farget gul av safran. Lussekatter med gurkemeie istedenfor safran, for å sikre den gule fargen, kalles av noen for fattigmannslussekatter. De tradisjonelle lussekattene inneholder ikke fyll, og er pyntet med rosiner. De smaker nydelig, men under finner du også eksempler på safranbakst med deilig fyll – prøv gjerne dem også. Nydelig! 🙂

Safranknuter med eplefyll og mandler

Ingredienser:

Antall: 28 knuter
150 g meierismør
5 dl melk
75 g gjær for søte deiger (fersk kvalitet)
1200 g hvetemel
200 g sukker
1 ts kardemomme
1 ts salt
10 g safran eller 1/2 ts gurkemeie
1 ss Idun Mors hjemmebakte – ferskere bakst (valgfritt)

+ saften fra 1/2 appelsin

 Fyll:

1 pose Idun Mors hjemmebakte – Eplefyll

Slik gjør du:

Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. Smuldre inn gjæren og safran eller gurkemeie

Vei opp de tørre ingrediensene i en bakebolle og tilsett melkeblandingen og saften fra en halv appelsin. Elt deigen med eltekrok på laveste hastighet i 5 minutter og middels i 10 minutter til deigen er glatt, smidig og slipper bakebollen.

Legg deigen på en melet kjøkkenbenk, og la deigen hvile under et klede i 30 minutter.

Del deigen i to like stor deler. Kjevle ut den ene delen til ca. 35 x 50 cm rektangel og bre over eplefyllet på den halve siden (kortsiden). Brett den andre halvdelen over. Kutt remser à ca. 2 cm fra bretten. Tvinn hver remse rundt og lag knuter ved å snurre remsen to ganger rundt tre fingre, og avslutt med å folde enden under knuten. Legg knutene på et stekebrett med bakepapir. Gjenta prosessen med den andre delen med deig. Legg over et klede og hev knutene til dobbel størrelse i ca. 30-45 minutter. Forvarm ovnen til 190 °C med varmluft.

Pensle bollene med sammenvispet egg og melk, og strø på med mandelflak. Stek begge brettene i ovnen med varmluft i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

dd

Annen nydelig safranbakst:

 

Klikk her for oppskrift på Lussekatter

Klikk her for oppskrift på Safranknuter med appelsin- og blåbærfyll

 Safranknuter-med-appelsin-og-blaabaerfyll_article_image_723

Klikk her for oppskrift på Glutenfrie lussekatter
Glutenfrie-lussekatter_article_image_723