Sjokoladepai med karamell

En pai er ikke bare en pai! Fyll med karamell, topp med sjokolade og by på en fantastisk nytelse.

ForfatterAnita BakkerFotoSvein Brimi

Mengde1 Porsjon

6 porsjonsformer

BUNN:
 100 g melis
 125 g smør
 1 egg
 220 g hvetemel
 2 ss kakao
KARAMELLFYLL:
 1 dl fløte
 50 g sukker
 25 g smør
SJOKOLADEGANACHE:
 250 g kokesjokolade
 2 dl fløte
 2 ss smør
 noen saltflak

BUNN:
1

Lag bunnen ved å vispe melis og smør lyst og luftig. Visp inn egget og bland inn mel og kakao. Fordel deigen i en stor eller 4 - 6 små paiformer (etter størrelse) og trykk deigen opp langs kantene. Sett i kjøleskap i 30 minutter. Prikk deigen med gaffel før steking, eller legg et bakepapir i bunnen og fyll med tørkede erter for å unngå at bunnen hever under steking. Stek midt i ovnen ved 180° i 10 minutter. Avkjøl helt.

KARAMELLFYLL:
2

Lag karamell ved å varme opp fløten, ikke til kokepunkt. Ha sukker i en annen kjele og smelt til karamell uten å røre. Bruk svak varme slik at karamellen ikke blir brent eller for mørk, da får den en bitter smak. Når sukkeret er smeltet, tilsett varm fløte. Gi et oppkok og rør til jevn konsistens. La småkoke i fem minutter, slå av varmen og rør inn smøret. Sett til avkjøling.

SJOKOLADEGANACHE:
3

Hakk sjokoladen til krem i små biter og ha i en bolle. Varm fløten til kokepunktet i en kjele og hell over sjokoladen. La det stå i et par minutter og rør til en jevn ganache. Rør inn smøret til slutt.

MONTERING:
4

Fordel karamellen i paibunnene og hell over sjokoladeganachen. Dryss over noen saltflak og sett i kjøleskap til det stivner, minst 2 timer.

Eventuelt kan du drysse noen salte peanøtter over paien til servering.

ingredienser

BUNN:
 100 g melis
 125 g smør
 1 egg
 220 g hvetemel
 2 ss kakao
KARAMELLFYLL:
 1 dl fløte
 50 g sukker
 25 g smør
SJOKOLADEGANACHE:
 250 g kokesjokolade
 2 dl fløte
 2 ss smør
 noen saltflak

Directions

BUNN:
1

Lag bunnen ved å vispe melis og smør lyst og luftig. Visp inn egget og bland inn mel og kakao. Fordel deigen i en stor eller 4 - 6 små paiformer (etter størrelse) og trykk deigen opp langs kantene. Sett i kjøleskap i 30 minutter. Prikk deigen med gaffel før steking, eller legg et bakepapir i bunnen og fyll med tørkede erter for å unngå at bunnen hever under steking. Stek midt i ovnen ved 180° i 10 minutter. Avkjøl helt.

KARAMELLFYLL:
2

Lag karamell ved å varme opp fløten, ikke til kokepunkt. Ha sukker i en annen kjele og smelt til karamell uten å røre. Bruk svak varme slik at karamellen ikke blir brent eller for mørk, da får den en bitter smak. Når sukkeret er smeltet, tilsett varm fløte. Gi et oppkok og rør til jevn konsistens. La småkoke i fem minutter, slå av varmen og rør inn smøret. Sett til avkjøling.

SJOKOLADEGANACHE:
3

Hakk sjokoladen til krem i små biter og ha i en bolle. Varm fløten til kokepunktet i en kjele og hell over sjokoladen. La det stå i et par minutter og rør til en jevn ganache. Rør inn smøret til slutt.

MONTERING:
4

Fordel karamellen i paibunnene og hell over sjokoladeganachen. Dryss over noen saltflak og sett i kjøleskap til det stivner, minst 2 timer.

Eventuelt kan du drysse noen salte peanøtter over paien til servering.

Sjokoladepai med karamell