Karamellpudding med vri

Karamellpudding er en av klassikerne som er like populær på dessertbordet for både små og store. Her har den fått smakfullt følge.

ForfatterAnita BakkerFotoSvein Brimi

Kategori

Mengde1 Porsjon

8 porsjoner

 2 dl sukker til karamell
 6 dl melk
 3 dl kremfløte
 5 ss sukker
 8 egg
 1 vaniljestang
PASJONSFRUKTSAUS:
 8 pasjonsfrukt
 100 g sukker
 1 dl vann eller appelsinjuice
KARAMELLISERTE NØTTER:
 50 g mandler
 50 g hasselnøtter
 50 g valnøtter
 50 g melis
 ½ dl solsikkeolje

KARAMELL:
1

Smelt sukker i en kjele på svak varme. Øk varmen når sukkeret har smeltet, til du får en jevn brun farge. Pass på så det ikke brenner seg. Ikke rør i sukkeret før det har begynt å smelte. Dersom du gjør det, kan det krystallisere seg og danne harde klumper. Hell karamellen i en form, vend litt på formen så det dekker hele bunnen og litt opp på kantene. Bruk grytekluter og vær forsiktig når du glaserer formen, karamellen er veldig varm.

PUDDING:
2

Del vaniljestang i to og skrap ut frøene. Ha frøene og hele vaniljestangen i en kjele sammen med melk, fløte og sukker. Kok opp og avkjøl blandingen litt.
Pisk egg lett i en bolle og spe med melkeblandingen. La den sammenpiskede blandingen stå i 10 minutter. Dette for å unngå luftbobler i puddingen. Du kan også dunke bollen mot benkeplaten for å få ut luftboblene.
Sil blandingen over i formen. Sett formen i en langpanne og fyll på med varmt vann i langpannen til det dekker ⅓. Sett langpannen inn i en forvarmet ovn på nederste rille. Stek karamellpuddingen på 120° i ca. 2 timer til den er stiv. Steketiden kan variere litt fra gang til gang. Bruk baksiden av en fuktet skje til å kjenne etter om karamellpuddingen er ferdig. Den skal være fast, men gi litt etter. Avkjøl den i formen til neste dag.

PASJONSFRUKTSAUS:
3

Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet. For å knuse fruktsekkene rundt pasjonsfruktsteinene, bruk en stavmikser eller blender. Ha det over i en kasserolle sam¬men med sukker og vann. Kok opp sausen og la den småkoke i et par minutter. Avkjøl sausen før servering.

NØTTER.
4

Kok nøttene i vann i ca. 5 minutter. Sil av vannet og ta bort skall. Bland nøtter med melis og stek til ønsket bruning i en stekepanne med varm olje. Ta av stekeplaten og avkjøl. Grovhakk nøttene.
Server karamellpuddingen med pasjonfruktsausen og nøttene. En spennende smakskombinasjon til karamellpuddingen. Server gjerne pisket krem til.

ingredienser

 2 dl sukker til karamell
 6 dl melk
 3 dl kremfløte
 5 ss sukker
 8 egg
 1 vaniljestang
PASJONSFRUKTSAUS:
 8 pasjonsfrukt
 100 g sukker
 1 dl vann eller appelsinjuice
KARAMELLISERTE NØTTER:
 50 g mandler
 50 g hasselnøtter
 50 g valnøtter
 50 g melis
 ½ dl solsikkeolje

Directions

KARAMELL:
1

Smelt sukker i en kjele på svak varme. Øk varmen når sukkeret har smeltet, til du får en jevn brun farge. Pass på så det ikke brenner seg. Ikke rør i sukkeret før det har begynt å smelte. Dersom du gjør det, kan det krystallisere seg og danne harde klumper. Hell karamellen i en form, vend litt på formen så det dekker hele bunnen og litt opp på kantene. Bruk grytekluter og vær forsiktig når du glaserer formen, karamellen er veldig varm.

PUDDING:
2

Del vaniljestang i to og skrap ut frøene. Ha frøene og hele vaniljestangen i en kjele sammen med melk, fløte og sukker. Kok opp og avkjøl blandingen litt.
Pisk egg lett i en bolle og spe med melkeblandingen. La den sammenpiskede blandingen stå i 10 minutter. Dette for å unngå luftbobler i puddingen. Du kan også dunke bollen mot benkeplaten for å få ut luftboblene.
Sil blandingen over i formen. Sett formen i en langpanne og fyll på med varmt vann i langpannen til det dekker ⅓. Sett langpannen inn i en forvarmet ovn på nederste rille. Stek karamellpuddingen på 120° i ca. 2 timer til den er stiv. Steketiden kan variere litt fra gang til gang. Bruk baksiden av en fuktet skje til å kjenne etter om karamellpuddingen er ferdig. Den skal være fast, men gi litt etter. Avkjøl den i formen til neste dag.

PASJONSFRUKTSAUS:
3

Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet. For å knuse fruktsekkene rundt pasjonsfruktsteinene, bruk en stavmikser eller blender. Ha det over i en kasserolle sam¬men med sukker og vann. Kok opp sausen og la den småkoke i et par minutter. Avkjøl sausen før servering.

NØTTER.
4

Kok nøttene i vann i ca. 5 minutter. Sil av vannet og ta bort skall. Bland nøtter med melis og stek til ønsket bruning i en stekepanne med varm olje. Ta av stekeplaten og avkjøl. Grovhakk nøttene.
Server karamellpuddingen med pasjonfruktsausen og nøttene. En spennende smakskombinasjon til karamellpuddingen. Server gjerne pisket krem til.

Karamellpudding med vri