10 tips som gir vellykket gjærbakst

1. Det er en fordel at melet du bruker har romtemperatur.
2. Som deigvæske kan du bruke alle typer melk, juice eller yoghurt. Vann kan også brukes, men bakverket blir da ikke så næringsrikt.
3. Som fett i gjærdeig brukes blant annet smør. Det kan med fordel smeltes og blandes med væsken.
4. Sukker, sirup og honning brukes i søte gjærdeiger. Litt sukker er gunstig for gjæringen og gir god smak. Sukkeret skal blandes med melet eller væsken, aldri med gjæren som det ofte sto i gamle oppskrifter. For mye sukker kan gjøre at gjæringsprosessen hemmes og at bakverket ikke blir så lett og luftig som det skal.
5. Det er alltid vanskelig å si nøyaktig hvor mye mel som går med til en deig, fordi deigsortene ikke alltid heller skal være like faste. En god regel er at du tar i så mye mel at deigen slipper bollekanten, ikke klisser, men er passe fast, blank og smidig. Tar vi for mye mel i deigen, blir det dårlig bakeresultat. Med litt erfaring vet du hvor fast deigen bør være. Det er bedre at deigen er for løs enn for hard.
6. Hev deigen to ganger. Første gang etter at du har laget den, og andre gang etter utbakingen. Dekk deigen godt til med plast og la den stå på et lunt sted.
7. Hevetiden er avhengig av hvor stor deig du har, men la den gjerne stå til dobbel størrelse, ca. 45 min. første gang, og noe mindre etter at den er utformet, 15–20 min. for småbakst.
8. Avkjøl bakverket på rist. Legg gjerne et håndkle over bakverket hvis du vil ha myk skorpe.
9. Gjærbakst kan med fordel fryses.
10. Prøv «luftigere bakst» og «ferskere bakst» neste gang du baker. Da blir baksten enda saftigere, luftigere og bevarer den hjemmebakte følelsen lenger.