Dette blogginnlegget er skrevet av Manuela Kjeilen fra Passionforbaking.com. Alle foto: Manuela Kjeilen.
Hei, fine lesere!
Denne oppskriften har jeg fått av min mormor, og er bare den beste jeg vet!
Håper du kommer til å elske disse bollene like mye som jeg gjør.
Bergens skillingsboller ( 30 -35 stk)
1000 ml melk (maks 35-37 °C)
2 ½ ts tørrgjær
3 egg, romtemperert
225 g sukker
1 ts salt
0,5 ts kardemomme (kan sløyfes)
1540 g hvetemel
250 g smør i terninger
Fyll
200 g mykt smør
150 g sukker
1-2 ss kanel
Pensling
1 egg
1 ss melk
Dryss
Sukker
Kanel
Fremgangsmåte
Varm opp melk til den er lunken ( 35-37 °C). Hell så melken i en bolle og tilsett sukker. Gi det etlite visp og putt i tørrgjær.
La deigen hvile på kjøkkenbenken i ca. 5-7 minutter. Blandingen kommer til å boble opp, det betyr at gjæren er aktiv.
Hell så i mel, alle eggene, salt og evt kardemomme.
Elt det hele i ca. 10 minutter på middels hastighet til deigen slipper bollen.
Når det har gått 10 minutter tilsetter du smør i terninger litt om gangen. Når alt smøret er tilsatt skal deigen elte i 10 minutter på middels hastighet.
Elt deigen videre i 5 minutter på høy hastighet helt til du hører et slask mot kanten av bollen (det betyr at det er ferdig).
Når du elter deigen så lenge får du en fantastisk god deig.
Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen stå til heving i 1 time.
Ha deigen på melet underlag, og kjevle ut deigen til en stor, kvadratisk leiv.
Bre på mykt smør og dryss over rikelig med sukker og kanel.
Rull sammen deigen og del den opp i ca. 30-35 biter.
Legg det på bakepapirkledd bakebrett og sett til etterheving i ca. 45-60 minutter.
Visp sammen egget med litt melk, pensle over bollene og dryss over litt ekstra kanel og sukker like før stekning.
Stek skillingsbollene på nederste rille i ovnen i ca. 10 -12 minutter på varmluft. Steketiden vil variere etter hvor stort bakverket ditt er og hvilken ovn du har. Følg derfor gjerne med.
Kos deg med deilige bergenske skillingsboller!
Love, Manuela.