BERGENS SKILLINGSBOLLER

BERGENS SKILLINGSBOLLER

Dette blogginnlegget er skrevet av Manuela Kjeilen fra Passionforbaking.com. Alle foto: Manuela Kjeilen.

Hei, fine lesere!

Denne oppskriften har jeg fått av min mormor, og er bare den beste jeg vet!

Håper du kommer til å elske disse bollene like mye som jeg gjør.

Bergens skillingsboller ( 30 -35 stk)

1000 ml melk (maks 35-37 °C)

2 ½ ts tørrgjær

3 egg, romtemperert

225 g sukker

1 ts salt

0,5 ts kardemomme (kan sløyfes)

1540 g hvetemel

250 g smør i terninger

Fyll

200 g mykt smør

150 g sukker

1-2 ss kanel

Pensling

1 egg

1 ss melk

Dryss

Sukker

Kanel

Fremgangsmåte

Varm opp melk til den er lunken ( 35-37 °C). Hell så melken i en bolle og tilsett sukker. Gi det etlite visp og putt i tørrgjær.

La deigen hvile på kjøkkenbenken i ca. 5-7 minutter. Blandingen kommer til å boble opp, det betyr at gjæren er aktiv.

Hell så i mel, alle eggene, salt og evt kardemomme.

Elt det hele i ca. 10 minutter på middels hastighet til deigen slipper bollen.

Når det har gått 10 minutter tilsetter du smør i terninger litt om gangen. Når alt smøret er tilsatt skal deigen elte i 10 minutter på middels hastighet.

Elt deigen videre i 5 minutter på høy hastighet helt til du hører et slask mot kanten av bollen (det betyr at det er ferdig).

BERGENS SKILLINGSBOLLER1

Når du elter deigen så lenge får du en fantastisk god deig.

Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen stå til heving i 1 time.

BERGENS SKILLINGSBOLLER14

Ha deigen på melet underlag, og kjevle ut deigen til en stor, kvadratisk leiv.

Bre på mykt smør og dryss over rikelig med sukker og kanel.

BERGENS SKILLINGSBOLLER13

Rull sammen deigen og del den opp i ca. 30-35 biter.

Legg det på bakepapirkledd bakebrett og sett til etterheving i ca. 45-60 minutter.

Visp sammen egget med litt melk, pensle over bollene og dryss over litt ekstra kanel og sukker like før stekning.

Stek skillingsbollene på nederste rille i ovnen i ca. 10 -12 minutter på varmluft. Steketiden vil variere etter hvor stort bakverket ditt er og hvilken ovn du har. Følg derfor gjerne med. 

Kos deg med deilige bergenske skillingsboller!

Love, Manuela.