Berlinerboller

Når sola endelig vender tilbake etter den lange mørketida, er det mange steder i nord tradisjon å spise Berlinerboller. En himmelsk god måte å feire soldagen på!

ForfatterKristin JøtunFotoKim Holthe

KategoriVanskelighetsgradMiddels

Mengde1 Porsjon

Sjekk også disse Solskinnsbollene: https://www.bakelyst.no/oppskrift/gjaerbakst/solskinnsboller/

1 porsjon gir ca. 12 stk.

 25 g gjær
 2 dl melk
 70 g smør
 300 g hvetemel
 2 ss sukker
 1 egg
Fyll:
 1 glass bringebærsyltetøy
Tilberedning:
 2 pk smult
Pynt:
 6 ss sukker eller melis

1

Smelt smøret i en kjele og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske.

2

Tilsett sammenvispet egg, sukker og mel. Rør deigen lett sammen.

3

La deigen heve til dobbel størrelse.

4

Kjevle deigen ut til et rektangel, ca. 1½ cm tykt. Marker sirkler med et glass, ca. 5 cm i diameter, på halvparten av leiven.

5

Legg på en skje syltetøy i hver sirkel. Brett den andre halvparten av leiven over. Stikk ut bollene med glasset.

Tips!
Du kan også fylle bollene med jordbærsyltetøy eller vaniljekrem.

6

Sett bollene til heving i ca. 50 minutter.

7

Varm smult i en gryte til ca. 180 grader. En brødterning vil bli brun på 1 minutt ved denne temperaturen. Stek bollene, et par om gangen, i oljen i ca. 4 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

Tips!
Vær forsiktig med stekefettet så det ikke blir for varmt. Ha et lokk for hånden og legg over fettkjelen hvis det tar fyr.

8

La bollene renne av på litt kjøkkenpapir, og rull dem så i melis eller sukker mens de fortsatt er varme.

ingredienser

 25 g gjær
 2 dl melk
 70 g smør
 300 g hvetemel
 2 ss sukker
 1 egg
Fyll:
 1 glass bringebærsyltetøy
Tilberedning:
 2 pk smult
Pynt:
 6 ss sukker eller melis

Directions

1

Smelt smøret i en kjele og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske.

2

Tilsett sammenvispet egg, sukker og mel. Rør deigen lett sammen.

3

La deigen heve til dobbel størrelse.

4

Kjevle deigen ut til et rektangel, ca. 1½ cm tykt. Marker sirkler med et glass, ca. 5 cm i diameter, på halvparten av leiven.

5

Legg på en skje syltetøy i hver sirkel. Brett den andre halvparten av leiven over. Stikk ut bollene med glasset.

Tips!
Du kan også fylle bollene med jordbærsyltetøy eller vaniljekrem.

6

Sett bollene til heving i ca. 50 minutter.

7

Varm smult i en gryte til ca. 180 grader. En brødterning vil bli brun på 1 minutt ved denne temperaturen. Stek bollene, et par om gangen, i oljen i ca. 4 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

Tips!
Vær forsiktig med stekefettet så det ikke blir for varmt. Ha et lokk for hånden og legg over fettkjelen hvis det tar fyr.

8

La bollene renne av på litt kjøkkenpapir, og rull dem så i melis eller sukker mens de fortsatt er varme.

Berlinerboller