Bollekake med sitronsmak

Deilig gjærbakst med herlig smak av sitron. Bland fyllet først, for det skal fryses i biter og legges frossent ned i deigen.

ForfatterKristin JøtunFotoKim Holthe

Mengde1 Porsjon

1 porsjon gir ca. 16 stykker.

Fyll:
 75 g smør, romtemperert
 100 g kremost naturell
 1 ½ dl melis
 1 ts vaniljesukker
Gjærdeig:
 50 g gjær, fersk
 75 g smør
 3 dl melk
 ½ dl sukker
 ¼ ts salt
 8 dl hvetemel
Pynt:
 1 egg, til pensling
 perlesukker
 ev. melis
 ev. sitronskall, raspet

Fyll:
1

Rør sammen alle ingrediensene til fyllet i en skål.

2

Lag 16 biter av fyllet og sett dem i fryseren 1–2 timer slik at fyllet fryser.

Gjærdeig:
3

Smelt smøret i en kjele, ha i melk og varm opp til 37 grader.

4

Ha gjæren i en bolle. Hell over smør- og melkeblandingen og rør ut gjæren.

5

Tilsett sukker, salt og hvetemel, og kjør alt i en kjøkkenmaskin til deigen slipper bollen.

6

Sett deigen til heving under et klede i ca. 30 minutter.

7

Trill ut 16 boller og sett dem tett i tett i en liten langpanne, ca. 30 x 35 cm. Ha ev. hele deigen over i langpannen, og trykk den ut slik at den blir jevn. La heve under klede i ca. 30 minutter.

8

Lag 16 hull i deigen med fingrene og legg én porsjon med frossent fyll i hvert av hullene.

9

Pensle deigen med lett sammenvispet egg og strø over perlesukker.

10

Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i 18–25 min. Avkjøl.

11

Del kaken i biter i ønsket størrelse. Pynt ev. med melisstrø og litt raspet skall av en godt vasket sitron før servering.

ingredienser

Fyll:
 75 g smør, romtemperert
 100 g kremost naturell
 1 ½ dl melis
 1 ts vaniljesukker
Gjærdeig:
 50 g gjær, fersk
 75 g smør
 3 dl melk
 ½ dl sukker
 ¼ ts salt
 8 dl hvetemel
Pynt:
 1 egg, til pensling
 perlesukker
 ev. melis
 ev. sitronskall, raspet

Directions

Fyll:
1

Rør sammen alle ingrediensene til fyllet i en skål.

2

Lag 16 biter av fyllet og sett dem i fryseren 1–2 timer slik at fyllet fryser.

Gjærdeig:
3

Smelt smøret i en kjele, ha i melk og varm opp til 37 grader.

4

Ha gjæren i en bolle. Hell over smør- og melkeblandingen og rør ut gjæren.

5

Tilsett sukker, salt og hvetemel, og kjør alt i en kjøkkenmaskin til deigen slipper bollen.

6

Sett deigen til heving under et klede i ca. 30 minutter.

7

Trill ut 16 boller og sett dem tett i tett i en liten langpanne, ca. 30 x 35 cm. Ha ev. hele deigen over i langpannen, og trykk den ut slik at den blir jevn. La heve under klede i ca. 30 minutter.

8

Lag 16 hull i deigen med fingrene og legg én porsjon med frossent fyll i hvert av hullene.

9

Pensle deigen med lett sammenvispet egg og strø over perlesukker.

10

Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i 18–25 min. Avkjøl.

11

Del kaken i biter i ønsket størrelse. Pynt ev. med melisstrø og litt raspet skall av en godt vasket sitron før servering.

Bollekake med sitronsmak