Deilig grytebrød i støpejernsgryte

Verdens beste brød baker du enkelt i en støpejernsgryte.
Verdens beste brød baker du enkelt i en støpejernsgryte.

Med minimal innsats og litt planlegging, får du luftige og saftige brød med perfekt og sprø skorpe. Prøv eltefrie grytebrød – kanskje verdens beste brød?
De fleste kjenner til eltefritt grytebrød, og mange omtaler dette som verdens beste brød. Grytebrød, som er bakt i støpejernsgryte blir saftige og luftige, og får i tillegg en helt unik, sprø skorpe som er umulig å motstå. Grytebrødet er et godt eksempel på at brødbaking ikke behøver å være så komplisert. Med en støpejernsgryte oppnår du fantastiske bakeresultater med minimal innsats.

Jerngryte-ute
Støpejernets egenskaper  Støpejernet i grytene gjør at de kan brukes på enhver varmekilde.

Grunnen til de gode resultatene er støpejernets spesielle evne til å oppnå og fordele høy varme jevnt, og dette er helt supert når du skal bake ulike typer grytebrød, kaker, boller og desserter. Støpejern fungerer på alle typer varmekilde: Grill, ovn, induksjon, koketopp, gass eller hvilken varmekilde som helst. Gryta tar godt til seg varmen fra varmekilden og fordeler den effektivt.

En god støpejernsgryte er helt enkelt uunnværlig på kjøkkenet ditt! Riktignok koster grytene litt mer enn vanlige panner, men holder nærmeste evig, slik at du kan ha glede av dem lenge.

Brød i støpejernsgryte passer like godt til hverdag som helg og festligheter. Med litt forberedelse og valg av ingredienser får du dine brød til å passe den anledningen du ønsker. Og da vet du også nøyaktig hva du får i deg i brødet, enten du velger et sunt hverdagsbrød eller et brød til helgekos eller tapas.

 

Lyst grytebrød

Du trenger:

3 ertestore kuler gjær
3,5 dl kaldt vann
380 g hvetemel
2 ts salt

Slik gjør du:

Bland gjæren ut i det kalde vannet, og vær nøye med at gjæren blir helt oppløst
Tilsett mel og salt, husk på at deigen skal være ganske løs. Legg plastfolie over bollen og sett i kjøleskapet over natten. Deigen skal helst heve i ca 12-14 timer.

Dag 2: Sett inn en støpejernsgryte med lokk i ovnen. Sett ovnen på 275 grader. Mens gryten varmes opp legges deigen på benken med godt med mel under. Vend deigen varsomt et par ganger med slikkepott eller lignende, men vær forsiktig, slik at at «boblene» i deigen ikke blir ødelagt. Dette er viktig for at man skal få et deilig og luftig resultat.
Legg deigen i gryten med lokk (gjerne litt mel i bunnen slik at den ikke brenner seg fast) , og la den stå på 275 grader i ca 5 minutter, før du senker varmen til 225 grader i 30 min (med lokk), og så avslutter du med å la brødet steke uten lokk på 225 grader i ca 15 minutter.

Brød i støpejernsgryte blir ekstra godt og luftig, og med en deilig, sprø skorpe som man får av støpejernsgryte med lokk.

Her finner du en god gryte til baksten!

Forbered dine favorittretter med KitchenAid Casserole støpejernsgryte som kan brukes på alle stekeplater eller stekeovner.
Forbered dine favorittretter med KitchenAid Casserole støpejernsgryte som kan brukes på alle stekeplater eller stekeovner.