Deilige ambrosiabrød fra Stavanger

Dette blogginnlegget er skrevet av Kristine Ilstad fra Det søte liv.

Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no
Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

I Stavanger og omegn vet alle hva ambrosiabrød er – mens i resten av landet er dette deilige bakverket ikke like kjent.

Ambrosiabrød ligner veldig på tradisjonell, norsk julekake, men er enda litt søtere og enda litt mykere.

Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no
Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

«Ambrosia» betyr udødelig på gresk, og har blitt referert til som gudenes nektar i gresk mytologi. Dette er det gudene spiste for å holde seg unge og vakre!

Og, ja – du blir vakker av å spise ambrosiabrød …

Lykkelig og vakker!  Smile

Deilig gjærbakst som gjør godt i sjelen, rett og slett!

Oppskriften gir 8 stk.

IMG_5822

Ingredienser:

 1 liter melk
 250 g smør
 3 dl sukker
 400 g rosiner
 100 g gjær
 3 egg
 1,6 kg hvetemel

Pensling:
 1 egg
 litt melk

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og sukker i en kjele under omrøring. Ta kjelen av platen og tilsett rosinere. La de ligge i den varme væsken slik at de blir myke og svulmer opp.

Når væsken er lunken (ca 37°C) tas litt av væsken til side i en bolle. Smuldre i gjæren og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett resten av den lunkne væsken med rosinene. Rør i lett sammenpiskede egg. Bland så i hvetemelet til en jevn deig (spar litt mel til utbakingen). La deigen heve i 1 time.

Del deigen i 8 like store emner. Form hvert emne til store, runde boller (ca 18 cm i diameter). Legg dem to og to på stekeplater som dekkes med bakepapir. Etterhev kakene i 20 min.

Pensle over med egg som er pisket sammen med litt melk. Stekes nederst i ovnen ved 200°C i ca 20 min.

 

Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no
Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

Tips:

Dette er en stor porsjon, men «Ambrosiabrød» er ypperlige å fryse ned!

Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no
Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no