Dette blogginnlegget er skrevet av Kristine Ilstad fra Det søte liv.

I Stavanger og omegn vet alle hva ambrosiabrød er – mens i resten av landet er dette deilige bakverket ikke like kjent.
Ambrosiabrød ligner veldig på tradisjonell, norsk julekake, men er enda litt søtere og enda litt mykere.

«Ambrosia» betyr udødelig på gresk, og har blitt referert til som gudenes nektar i gresk mytologi. Dette er det gudene spiste for å holde seg unge og vakre!
Og, ja – du blir vakker av å spise ambrosiabrød …
Lykkelig og vakker!
Deilig gjærbakst som gjør godt i sjelen, rett og slett!
Oppskriften gir 8 stk.
Ingredienser:
♥ 1 liter melk
♥ 250 g smør
♥ 3 dl sukker
♥ 400 g rosiner
♥ 100 g gjær
♥ 3 egg
♥ 1,6 kg hvetemel
Pensling:
♥ 1 egg
♥ litt melk
Fremgangsmåte:
Kok opp melk, smør og sukker i en kjele under omrøring. Ta kjelen av platen og tilsett rosinere. La de ligge i den varme væsken slik at de blir myke og svulmer opp.
Når væsken er lunken (ca 37°C) tas litt av væsken til side i en bolle. Smuldre i gjæren og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett resten av den lunkne væsken med rosinene. Rør i lett sammenpiskede egg. Bland så i hvetemelet til en jevn deig (spar litt mel til utbakingen). La deigen heve i 1 time.
Del deigen i 8 like store emner. Form hvert emne til store, runde boller (ca 18 cm i diameter). Legg dem to og to på stekeplater som dekkes med bakepapir. Etterhev kakene i 20 min.
Pensle over med egg som er pisket sammen med litt melk. Stekes nederst i ovnen ved 200°C i ca 20 min.

Tips:
Dette er en stor porsjon, men «Ambrosiabrød» er ypperlige å fryse ned!

♥ ♥ ♥ ♥
