Det eltefrie brødet skal godgjøre seg på benken over natten. Når det attpåtil stekes i en støpejernsgryte, blir resultatet både lett, luftig og med en skorpe som er er en proff verdig.
1 brød/gryte 24 cm i diameter
Sjekk ut støpejernsgryter og bakeutstyr på Bakeren og kokken her:
https://bakerenogkokken.no/mareld/?type=stoepejernsgryte
Ha frø, mel, salt og tørrgjær i en stor bakebolle og rør lett sammen med en sleiv. Hell vannet over melblandingen og rør deigen sammen. Dekk til bakebollen med plastfolie eller lokk, og la den stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
Legg et stykke bakepapir på kjøkkenbenken. Strø det godt med mel. Hell deigen over å bakepapiret, bruk gjerne en slikkepott til hjelp. Strø på mer mel dersom deigen er veldig fuktig. Nå skal du brette deigen ved å ta en av kantene og brette inn mot midten. Gjenta med neste kant og gjør dette opptil 10 ganger til deigen gir litt motstand og holder mer på formen. Strø med mer mel om deigen fremdeles er klissete.
Løft opp deigen og legg den med bretten ned. Dekk til deigen. Har du en stor bakebolle, kan du hvelve den over deigen. La deigen heve i to timer på kjøkkenbenken.
Sett en ildfast form eller gryte med lokk i kald ovn. Når brødet har hevet i 11/2 time, setter du ovnen på 250°. Ta den varme gryta ut av ovnen når deigen er ferdig hevet. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hell den opp i den varme gryta. Brettsiden vender nå opp. Strø litt mer frø på toppen om du ønsker.
Sett på lokk og sett formen inn i den varme ovnen. Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket og sett temperaturen ned til 200° . Stek i 15 minutter til.
Hvelv brødet ut av formen og avkjøl det helt på rist.
I samarbeid med Bakeren og kokken gir vi bort en Mareld støpejernsgryte. Gryter rommer 4,2 liter og har en diameter på 25 cm og koster kr 549. Gryta er perfekt til det eltefrie brødet, flere detaljer ser du på hjemmesiden til Bakeren og kokken (lenke høyere opp).
Vi bort en gryte til en heldig vinner, og du kan velge mellom blå, kremhvit eller mintgrønn. Hvilken farge matcher kjøkkenet ditt best av de tre alternativene? Alle som poster et svar i kommentarfeltet vårt på Facebook, er med i trekningen. Vi trekker tirsdag 4. februar.
ingredienser
Directions
Ha frø, mel, salt og tørrgjær i en stor bakebolle og rør lett sammen med en sleiv. Hell vannet over melblandingen og rør deigen sammen. Dekk til bakebollen med plastfolie eller lokk, og la den stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
Legg et stykke bakepapir på kjøkkenbenken. Strø det godt med mel. Hell deigen over å bakepapiret, bruk gjerne en slikkepott til hjelp. Strø på mer mel dersom deigen er veldig fuktig. Nå skal du brette deigen ved å ta en av kantene og brette inn mot midten. Gjenta med neste kant og gjør dette opptil 10 ganger til deigen gir litt motstand og holder mer på formen. Strø med mer mel om deigen fremdeles er klissete.
Løft opp deigen og legg den med bretten ned. Dekk til deigen. Har du en stor bakebolle, kan du hvelve den over deigen. La deigen heve i to timer på kjøkkenbenken.
Sett en ildfast form eller gryte med lokk i kald ovn. Når brødet har hevet i 11/2 time, setter du ovnen på 250°. Ta den varme gryta ut av ovnen når deigen er ferdig hevet. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hell den opp i den varme gryta. Brettsiden vender nå opp. Strø litt mer frø på toppen om du ønsker.
Sett på lokk og sett formen inn i den varme ovnen. Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket og sett temperaturen ned til 200° . Stek i 15 minutter til.
Hvelv brødet ut av formen og avkjøl det helt på rist.
I samarbeid med Bakeren og kokken gir vi bort en Mareld støpejernsgryte. Gryter rommer 4,2 liter og har en diameter på 25 cm og koster kr 549. Gryta er perfekt til det eltefrie brødet, flere detaljer ser du på hjemmesiden til Bakeren og kokken (lenke høyere opp).
Vi bort en gryte til en heldig vinner, og du kan velge mellom blå, kremhvit eller mintgrønn. Hvilken farge matcher kjøkkenet ditt best av de tre alternativene? Alle som poster et svar i kommentarfeltet vårt på Facebook, er med i trekningen. Vi trekker tirsdag 4. februar.