Fletteloffen er tilbake

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

En loff er ikke en loff. Og en fletteloff er ikke en hvilkensomhelst loff. Nei, det er fletteloff. Noen har gjort seg mer flid enn de vanligvis har gjort.

De har flettet loffen!

Fletteloff spiller i samme ligaen som brytebrød hvor deigen er en vanlig deig, grov eller fin, men får en annen form. Så skulle man tro at det ikke hadde så mye å si – det er jo samme brødet, eller?

HØR! Når var det, i all historisk tid, at menneskene IKKE var opptatt av former?! Selvsagt har formen mye å si? Det er nettopp derfor vi elsker smultringerkringlerpepperkaker, italienerne digger den suverene pannetone`n, mexicanerne lar seg friste mer av conchas enn andre bakverk og alle liker churros? Former er fristende, må du vite!

Ikke bare er det slik at selve formen tiltaler oss. Når det gjelder baking og steking, er det faktisk også slik at formen, altså overflatens formasjon, vil ha betydning for hvordan brødet, kakene osv vil stekes – og dermed smakes.

Flettene i fletteloffen har dermed en funksjon, utover det at loffen ser kulere og mer fristende ut. Stekeflaten, altså den totale overflaten blir litt større. Altså: det blir mer skorpe! Og det betyr mer smak.

Jeg håper jeg nå har lykkes i å selge inn poenget med å flette loffen. Denne oppskriften på fletteloff tar omtrent tre timer å lage, inkludert heving, etterheving og steking. Den aktive arbeidstiden er kanskje 5-10 minutter, avhengig av hvor god du er på å flette (jeg er ikke så god, så jeg måtte flette to, tre ganger før jeg fikk det til).

Jeg har ikke prøvd, men ble veldig fristet til å sette en deig som man gjør med verdens beste, hjemmelagde brød hvor du lar deigen ligge over natta og ikke knar. Det blir mitt neste fletteloffprosjekt.

Og uansett om du ender med å bake fletteloff eller noe annet: Nybakt er alltid en vinner.

Oppskriften på en enkel fletteloff finner du her.