Liv Olines flatbrød

Liv Oline Knutslien har bakt flatbrød i 40 år og viser deg triksene for å lykkes.

ForfatterVigdis WingeFotoYngve Ask

Mengde1 Porsjon

Grunnoppskrift til ca. 5–6 flatbrødleiver

Lær flatbrødbakst av Liv Oline. Video Yngve Ask/Scanout

https://youtu.be/BBm6vT9Etyw

 

 1 ½ kg poteter
 1 neve sammalt hvete, grov (spe med mer ved behov
 1 neve rugmel
 1 hvetemel
 1 ts salt
TIL ELTING/UTKJEVLING:
 byggmel

1

Av Ida Ask
Kok potetene møre med skallet på, og skrell dem mens de fortsatt er varme. Deretter kverner du potetene gjennom f.eks. en kjøttkvern. Avkjøl de kvernede potetene i kjøleskapet, gjerne over natten.

2

Kjør potetene, melet og saltet i en kjøkkenmaskin, hold igjen litt på melet i begynnelsen og spe heller på utover med mer sammalt hvete og rugmel. Deigen skal kjøres til den blir seig og henger godt i sammen. Prøv om deigen er seig nok ved å trekke i den og se om den holder sammen.

3

La gjerne deigen hvile i 10 min før du begynner å kjevle den ut. Da vil den henge bedre sammen, og er god å arbeide med.

4

Kjevlingen
Ved utkjevling er det viktig at det er nok mel under deigen slik at den ikke setter seg fast på bakstefjøla, samt at man får den ganske tynn og fin. Det er en kunst å få den tynn nok uten at den ryker sund, smiler Liv og tilføyer at det kun er snakk om trening.
– Jeg begynner med å forme deigen flat og rund med hendene, og deretter kjevler jeg alltid fra midten og utover. Da klarer jeg å kjevle den fin og rund slik at den passer på steketakka, forteller Liv. – Jeg bruker byggmelet fra Skjåk til elting og utkjevling. Jeg synes det har en fantastisk god smak, sier Liv.

5

Steking
Sørg for at steketakken er godt oppvarmet før du begynner. Still den inn på 5 eller 6 under. Vend leivene med bakstefløyen, og stek flatbrødene på begge sider til de har en lysebrun farge og er ganske sprø.

6

Tørking
Når flatbrødet er ferdig stekt, bretter du det sammen i fire. La det tørke helt opp slik at det blir helt sprøtt. Oppbevar flatbrødet tørt og kjølig.

SETT SMAK PÅ FLATBRØDET:
7

Du kan enkelt lage varianter av flatbrødet for å få ulike smaker til ulike retter.
Bruk grunnoppskriften. Etter at leiven er kjevlet ut kan du strø på eksempelvis litt timiankrydder, karve eller salt før du kjevler det inn i deigen. Dette gir gode og spennende smaker på flatbrødet.
Husk: vær sparsommelig med saltet; begynn heller med en liten mengde i starten og smak deg til.

ingredienser

 1 ½ kg poteter
 1 neve sammalt hvete, grov (spe med mer ved behov
 1 neve rugmel
 1 hvetemel
 1 ts salt
TIL ELTING/UTKJEVLING:
 byggmel

Directions

1

Av Ida Ask
Kok potetene møre med skallet på, og skrell dem mens de fortsatt er varme. Deretter kverner du potetene gjennom f.eks. en kjøttkvern. Avkjøl de kvernede potetene i kjøleskapet, gjerne over natten.

2

Kjør potetene, melet og saltet i en kjøkkenmaskin, hold igjen litt på melet i begynnelsen og spe heller på utover med mer sammalt hvete og rugmel. Deigen skal kjøres til den blir seig og henger godt i sammen. Prøv om deigen er seig nok ved å trekke i den og se om den holder sammen.

3

La gjerne deigen hvile i 10 min før du begynner å kjevle den ut. Da vil den henge bedre sammen, og er god å arbeide med.

4

Kjevlingen
Ved utkjevling er det viktig at det er nok mel under deigen slik at den ikke setter seg fast på bakstefjøla, samt at man får den ganske tynn og fin. Det er en kunst å få den tynn nok uten at den ryker sund, smiler Liv og tilføyer at det kun er snakk om trening.
– Jeg begynner med å forme deigen flat og rund med hendene, og deretter kjevler jeg alltid fra midten og utover. Da klarer jeg å kjevle den fin og rund slik at den passer på steketakka, forteller Liv. – Jeg bruker byggmelet fra Skjåk til elting og utkjevling. Jeg synes det har en fantastisk god smak, sier Liv.

5

Steking
Sørg for at steketakken er godt oppvarmet før du begynner. Still den inn på 5 eller 6 under. Vend leivene med bakstefløyen, og stek flatbrødene på begge sider til de har en lysebrun farge og er ganske sprø.

6

Tørking
Når flatbrødet er ferdig stekt, bretter du det sammen i fire. La det tørke helt opp slik at det blir helt sprøtt. Oppbevar flatbrødet tørt og kjølig.

SETT SMAK PÅ FLATBRØDET:
7

Du kan enkelt lage varianter av flatbrødet for å få ulike smaker til ulike retter.
Bruk grunnoppskriften. Etter at leiven er kjevlet ut kan du strø på eksempelvis litt timiankrydder, karve eller salt før du kjevler det inn i deigen. Dette gir gode og spennende smaker på flatbrødet.
Husk: vær sparsommelig med saltet; begynn heller med en liten mengde i starten og smak deg til.

Liv Olines flatbrød