Knepene for et perfekt, grovt speltbrød

Speltbrod_BIG
Foto: Marit Røttingsnes Westlie

Visste du at det er forskjell på å bake med hvetemel og speltmel? Hvetemel er det enkleste melet å bake med, og er det melet som ha den beste garantien på å få et luftig resultat. Speltmel har en dårligere bakeevne i seg selv. Heldigvis kan du få et like luftig og godt resultat med speltmelet også. Og her kommer bakeknepene:

Elt speltdeigen lettere enn en hvetedeig – still inn kjøkkenmaskinen på lavere hastighet enn du vanligvis bruker.

Du får lettest høye og luftige brød når de heves og stekes i brødform, eller settes tett i en dyp form, slik at de ikke siger utover.

Hvis du tilsetter litt juice eller syre (for eksempel sitronsaft) vil bakeevnen økes og deigen blir bedre å jobbe med.

Gi speltdeigen litt ekstra tid til forheving. Da blir den lettere å jobbe med etterpå.

Speltmel kan brukes til mer enn brødbakst! Det gjør seg utmerket i disse vaflene og i denne pizzaen som kan skilte med å være både god og sunn!