Herlig speltbrød

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn
Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Å bake et godt speltbrød er lettere enn du tror. Her får du tipsene som gjør det enklere å bake et godt speltbrød som ikke blir for tørt.

Jeg tok meg en prat med baker Morten Schakenda som driver Bakeriet i Lom, forteller at når man skal bake speltbrød er det én ting som er viktig: Ha mye vann i deigen.

– Spelt suger mye vann og brødet kan fort bli tørt etter at det er stekt. Derfor er det viktig å ha en bløt deig når man baker, sier bakeren på det kjente og populære lokalbakeriet.

Når Schakenda baker sitt populære speltbrød blander han først mel, vann og malt og venter i en time før han tilsetter salt og gjær. På denne måten får han en mer elastisk deig å jobbe med.

Det skal lite elting til. Det holder med ti minutter dersom man bruker kjøkkenmaskin. Deigen skal begynne å bli elastisk. Deretter kan den heve et par timer før man bearbeider den litt og lar den heve igjen. Deigen bør også heve i formen til dobbelt størrelse.

OBS: Pass på så du ikke overelter brødet.

Noen private som lager brødet lager deig med 50 prosent vann og de må nærmest helle deigen over i formen. Men dette tåler spelten.