
Scones er godt. Speltscones er bedre.
Og det er bare en måte å finne ut om du er enig. Det hele tar omtrent 20 minutter. Oppskriften finner du nedenfor. (Og vanlig scones finner du her).
Hva er egentlig spelt? Kort fortalt er spelt er en kornart som er nært beslektet med vanlig hvete. Det vi vanligvis tenker på som vanlig hvete er en kornart som har vært krysset fram over lang tid. Målet har vært å skape en solid og effektiv sort som gir store avlinger.
Spelt gir vanligvis 30-40 prosent mindre korn, men klarer seg til gjengjeld med mindre næring.
Spelt er også mer hardført og tåler en trøkk. Det er antagelig årsaken til at spelt ble dyrket i Norge, med vårt umulige klima, i mange tusen år.
Alle som er opptatt av mat vet at alt tid er gull. «Effektivitet» er ikke en dyd i matlagingens verden. Snarere er det slik at «lang tid» er ting du elsker å høre når det er snakk om mat. Ja, bare tenk på Slow food-bevegelsen. Derfor overrasker det ingen at speltmel gir bedre resultater enn moderne hvetemel.
Det er ikke bare scones som blir bedre med spelt. Prøv også å bake brød med spelt.
Selv synes jeg at scones, og brød, får en litt annen struktur med spelt. Det pussige er at brødet får to egenskaper som er motstridende: For det første blir brødet saftigere, men samtidig blir det sprøere. Rart og sant.
Brødet og scones blir mindre deigete med spelt. I brødoppskrifter er det vanlig å ha i litt vanlig hvetemel (siden det hever bedre), men i scones går det fint med 100 prosent speltmel.
Oppskriften finner du nedenfor!