Annonseinnlegg fra Idun.

Det er ingenting som er bedre enn et stykke lun og deilig gjærbakst når høstens regn pisker mot vinduene og sofakroken frister mer enn noe annet. Men når du baker – er du bevisst på hvilken gjær du bruker? Dette kan ha mye å si for resultatet ditt. Og godt resultat vil vi jo alle ha.
Gjær er en levende organisme som består av vann, proteiner, karbohydrater, fett, mineraler og B-vitaminer. Mesteparten av proteinet består av enzymer, og disse er avgjørende for gjæringsprosessen. Gjærcellene lever av karbohydrater/sukker, men dør hvis de får for mye. Bruker du mer enn tre spiseskjeer sukker i din gjærbakst, vil gjærcellene kunne dø, og det er derfor viktig å bruke en gjær som takler disse forholdene.
Fersk gjær er et mer «levende» produkt. Velger man å bake med fersk gjær vil man derfor oppleve at deigen hever raskere og blir luftigere enn tilsvarende tørrgjærvariant.
Mange typer gjær
Idun Mors hjemmebakte fersk gjær original er meget godt egnet ved baking av brød. Gjærcellene henter nødvendig næring fra melet.
Idun Mors hjemmebakte Gjær for søte deiger er utviklet for hvetebakst med 3 eller flere spiseskjeer sukker eller sirup. Deigene har da høyere osmosisk trykk. Gjær for søte deiger henter hevekraft fra sukkeret i deigen, og vil dermed sørge for at hvetebakst hever både hurtigere og mere. Våre tester viser at på samme deig vil du få ca. 25% luftigere resultat med Idun Mors hjemmebakte Gjær for søte deiger enn hvis du bruker original gjær.
Idun Mors hjemmebakte tørrgjær original er på lik linje med fersk gjær original, best egnet for brøddeiger med mindre enn 3 spiseskjeer sukker eller sirup. Tørrgjæren blandes sammen med de tørre ingrediensene innen væsken tilsettes. Væsken som tilsettes tørrgjæren kan godt være litt varmere enn den som brukes når du baker med fersk gjær, det vil si opp til 40° C. Grunnen til dette er at deigtemperaturen blir lavere enn 40° C så snart du blander væsken med de romtempererte tørre ingrediensene.
Idun Mors hjemmebakte tørrgjær for søte deiger fungerer i de samme deigene som fersk gjær for søte deiger. Forskjellen er at tørrgjær vil bruke noe lengre tid på å heve deigen.
Idun Mors hjemmebakte Pizzagjær er en gjærstamme som gjær at proteinnettverket i deigen slapper mer av. Dette gjør at deigen blir enklere å forme til ønsket fasong, og at ikke proteinnettverket er så stramt at deigen ryker. Dette er spesielt viktig ettersom man ofte lar en pizzadeig heve kortere tid enn andre deiger. Da er nettverkene ekstra stramme. Med andre gjærkvaliteter vil man da oppleve at deigen trekker seg sammen når man kjevler den ut, og at den ryker dersom man ønsker en tynn bunn. Bruker man Pizzagjæren i hvetebakst eller brød, vil man ikke få et like luftig resultat som om man baker med tilpasset gjær.

Visste du dette om gjær?
Tørrgjær og fersk gjær er egentlig det samme, men i tørrgjær er det lagt til ytterligere ett prosess-steg der vannet i gjæren tørkes vekk ved hjelp av varm luft.
Tørrgjær er mindre aktiv enn fersk gjær, men har til gjengjeld betydelig lenger holdbarhet.
Gjær som har gått ut på dato vil kunne gi et dårligere bakeresultat. Spesielt gjelder dette for søte deiger. Har du tørrgjær stående for eksempel på hytta vil denne få forlenget holdbarhet dersom den oppbevares kaldt.
Har du åpnet en pose tørrgjær men ikke brukt alt, bør resterende innhold oppbevares kaldt og brukes innen noen dager.
Jo lengre du hever deigen, jo mindre gjær trenger du.
OPPSKRIFT: Nydelig klippekrans med eple og kanel
En klippekrans er alltid hyggelig å servere gode venner sammen med en god kopp kaffe!
Ingredienser:
40 gr smør eller margarin
110 gr vann
275 gr hvetemel
25 gr gjær for søte deiger (fersk kvalitet)
1 ss Idun Mors hjemmebakte – Luftigere bakst
1 ts kardemomme
1 knsp salt
60 gr lys sirup
Fyll:
1 pose Idun Mors hjemmebakte – Eplefyll
1/2 pose Idun Mors hjemmebakte – Kanelfyll
100 gr rosiner
Annet:
1 stk sammenvispet egg til pensling
en liten neve høvlede mandler
Slik gjør du:
Rør gjæren ut i væsken. Vei opp de tørre ingrediensene og legg i en bakebolle. Tilsett væsken og sirupen. Elt med eltekrok på laveste hastighet i 10-15 minutter til deigen er glatt og smidig og slipper bakebollen. Legg deigen på en melet kjøkkenbenk og form den til en stor bolle. Legg over et rent klede og la deigen heve til dobbelt størrelse i ca. 30-45 minutter
Smelt smøret i en kjele og hell i vannet slik at væsken blir lunken, maks 30 °C
Kjevle ut deigen til et rektangel, ca. 60 x 30 cm. Rør sammen 1 pose bakeklart eplefyll sammen med 1/2 pose kanelfyll. Smør på fyllet og strø på rosiner. Rull sammen og form til en rundt krans på et stekebrett med bakepapir. Klipp snitt i kransen med ca. 2 cm mellomrom og rekk bladene vekselsvis til høre og venstre. Dekk til med et rent klede og etterhev i ca. 45 minutter
Pensle kransen med sammenvispet egg og strø på med høvlede mandler. Stek kransen på nederste rille i ovnen ved vanlig over/undervarme i ca. 20-25 minutter. Avkjøl på rist
Dryss gjerne på med litt melis innen servering, eller lag en glasur av melis og vann.
Du finner flere oppskrifter på Morshjemmebakte.no. God bakst! 🙂