Slik lager du flatbrød

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Flatbrødet er originalbrødet.

Å komme fram til det perfekte brødet du kan bake, er en av menneskenes fineste oppdagelser. Det forteller ikke så rent lite om vår vilje og evne til å utvikle mat og smaker som behager oss.

Men, på denne tiden av året er det vanlig å ta en titt bakover. Jeg er ikke redd for å ta store ord i munnen når det gjelder flatbrød – vår sivilisasjons fundament.

Tenk bare på hvilket evolusjonssprang det her er snakk om. Først skal du oppdage kornet. Så skal du finne ut av at inne ikornet finnes det mel. Det melet kan du blande med vann til en deig.

Se for deg selv halvnaken på steppene eller i hula. Det er ville dyr på alle kanter som ser på deg som mat (og omvendt, i og for seg). Når skal du egentlig få anledning til å finne ut av dette med korn? Og mel? Og vann?

Når du først har funnet ut hvordan du får mel av korn er det ikke gitt at du nå skal finne ut resten. Det innebærer å blande dette med vann.

Da har du deig.

Og nå da?

Jeg tipper at det neste trinnet var at dette havnet på bålet.

Kanskje var det et kjipt pinnebrød urmenneske først spiste.

Men, så var det noen glupinger som glemte (eller mista) deigen på en glovarm stein. Dette øyeblikket er et av de største i homo sapiens merkelige historie.

Når de så klemte det flatt, ja da fikk vi flatt brød, flatbrød.

Og flattbrød, det kan vi lage på en uhyre enkelt måte i dag. Bland sammen mel, salt og vann. Kna. Klem. Eller kjevle.

Så er det bare å steke i en skikkelig varm stekepanne (se video), med mindre du har en takke (eller en skikkelig varm og flat stein, selvfølgelig).

Herfra og ut er det bare kos.

På denne tiden av året er det enkelt å legge på gode ting. Her er noen forslag:

Gravlaks og sennepsslaus

Røkelaks og eggerøre

Ribbebiter

Skinke

Postei

Og hva slags mel skal du velge?

Du kan bruke vanlig hvetemel, det er vanligst. Men, det er nødvendigvis det beste. Ta gjerne i bruk andre meltyper.

Å velge riktig mel er ikke bare enkelt. Det er ikke mange som vet at mel i Norge som regel er tilsatt askorbinsyre  (E300) for å bedre bakeevnen og forhindre harskning. Askorbinsyre er stort sett kjent som vitamin C.

Vitaminer er ikke farlige, det er de fleste enige om. Og ja, askorbinsyren hjelper melet til å bli gode bakevarer. Dersom du kjøper økologisk mel kan det hende at det ikke er tilsatt askorbinsyre (det er fortsatt tillatt å kalle mel økologisk selv om det er tilsatt askorbinsyre).

Uansett: Tilsett en spiseskje med sitronsaft når du baker, så oppnår du samme effekt – bedre heving og jevnere steking.

Lykke til!

503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 525091


Varnish cache server