Klassisk foccacia

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Focaccia er det flate brødet som nesten alltid kommer på bordet på italienske restauranter, tv-serier, filmer og måltider.

Det aldri annonsert: «Her, mine damer og herrer, kommer focaccia». Neida. Det bare er der. Noen ganger sammen med litt olje du kan dyppe det i. Som regel har brødet i oppgave å ta av for den verste ulvehungeren. Etter noen munnfuller roer gjestene seg ned og slapper av.

At det deilige brødet ikke har en sentral rolle står i sterk kontrast til det etymologiske opphavet. Ordet focaccia er relatert til fokus eller senter. Det ble nemlig alltid stekt i asken i ildstedet – og det var alltid midt i huset.

Men, focaccia kan også bli til et lite måltid i seg selv. Det jeg pleier å gjøre er å dele det i to (på langs) og legge salami, skinke, ost eller salat imellom.

Jeg liker også å bruke det på grillen. Enten kan man bruke sandwich-varianten og fylle det med ost og skinke, pakke det inn i folie og ha på grillen i noen minutter.