Ostebrød fra Pisa

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Overraskelser kommer ofte overraskende. Det er min erfaring.

Og det er aldri mer overraskende enn når du må stoppe utenfor Pisa i en dørgende kjedelig italiensk forstad for en matbit, fordi du ikke orker tanken på å kjøre inn i byen uten en matbit, på et sted som heter Cantina ett-eller-annet, at akkurat her, hvor man kunne tro at de kjedelige menneskene bor, de som ikke vil være del av den pulserende byen med det skjeve tårnet – det er her du spiser den beste maten i Italia.

Klokka er ikke mer enn tolv og det er stappfullt. For noen år siden hadde det vært røykfullt også. Men her sitter folk og skravler, drikker rødvin, spiser pasta, tartar, nydelig kyllingleverpaté, mer god pasta, kalvebiffer – og ostebrød.

Ostebrød?

Jepp. Blant alle godtbitene som ble brakt til bordet var ostebrødet den jeg tenkte, «ja! Den her skal jeg lage når jeg kommer hjem!». Og så tok jeg bilde med telefonen.

Og hva er et ostebrød, egentlig. Jo, det er ost og brød.

Hemmeligheten ligger, som alltid når det gjelder italiensk mat, i enkelheten. Bare tenk på pesto, pasta carbonara eller verdens enkleste forrett.

Det du trenger er en perfekt pizzabunn. Og så deler du den i to og kjevler den så tynn du bare klarer. Og så var det osten. I Italia bruker de stracchino, en italiensk fastost. Den er litt vrien å få tak i, men heldigvis kan du bruke all slags ost som egner seg i smeltet tilstand.

Når du har lagt osten på den supertynne bunnen legger du et like tynnkjevlet deiglokk på toppen. Og så kommer den lille hemmeligheten: Pensle topp med litt olivenolje, strø på litt flaksalt og tørket (eller fersk) rosmarin.

Stek ostebrødet på kjempehøy varme. Da blir det sprøtt og godt. Men, pass på så du ikke svir det.

Den nøyaktige oppskriften finner du nedenfor.

God appetitt!