Tenk nytt med brød og dessert på grillen!

Sjokoladefondant rett fra grillen

 

Tenk nytt med brød og dessert på grillen!

Nordmenn elsker å grille, og legger tid og penger i enhver mulighet til et godt måltid i hagen eller på terrassen i hele sommerhalvåret. Og vi utvider horisonten med stadig nye måltider, råvarer og godsaker rett fra grillen. Klar for å prøve noe nytt?

Den særegne smaken fra grillmat gir et spennende løft og piff til alle typer av mat, ikke bare pølser, kjøtt og fisk. Og skal du ha gjester, er det hyggelig å være sammen med dem mens du lar maten godgjøre seg, for det meste til grillselskapet har du gjort klart på forhånd.

Og når du kjenner at du har grepet om kjøtt, fisk og grønnsaker, kan du gå videre med baking på grill. Nå kan også desserten og brødet tilberedes ute sammen med resten av et vellykket sommermåltid. Her går vi for gull med en saftig sjokoladefondant, som er en nydelig avrunding på et godt måltid. Alltid like populært, både for voksne og unge gjester. For hvem liker ikke sjokolade i overflod?

Blødende sjokoladefondant

Dette trenger du:
250 g mørk sjokolade
200 g smør
300 g sukker
8 egg
100 g hvetemel
20 g smør til formene
Aluminiumsformer

 

Forberedelser på kjøkkenet:
Smelt smør, sukker og sjokolade ved svak varme i en liten kasserolle. Ta deretter kasserollen av varmen og la sjokolademassen kjøles litt ned for så å piske inn eggene. Sikt melet i sjokolademassen og rør ut til en jevn blanding. Smør aluminiumsformene og fyll opp med sjokolademassen. Sett det til avkjøling før de skal på grillen.

Tips:
Når du smelter sjokoladen, er det lurt å la sjokoladen være øverst, da smelter den ned i det varme smøret og sukkeret. Slik unngår du at sjokoladen blir for varm og stivner.

Dette gjør du ved grillen:

Kakene skal grilles ved indirekte varme i cirka 12-15 minutter ved 185 grader. Husk å holde et øye med kakene, da de skal være flytende innvending. Toppen skal vende oppover når kakene anrettes på tallerkenen. Litt is ved siden av, smaker alltid godt!

 

Weber har utrolig mange gode oppskrifter som tillater deg å imponere med noe litt utenom det vanlige. Om sjokoladefondant ikke er din favoritt, kan du gjøre en morsom vri på pizza og lage en dessertpizza – på grillen så klart.

Dessertpizza

Dette trenger du:
1 pizzabunn
1 dl mascarpone
1 ss honning
150 g friske bær etter ønske
100 g hvit sjokolade
Frisk basilikum eller mynte til pynt

 

Dette gjør du på kjøkkenet:
Gjør klar den hvite sjokoladen på en papirkledd bakeplate. Rull ut pizzabunnen så den er så tynn som mulig og legg den på en annen papirkledd plate. Bruker du pizzasten trenger du ikke tenke på bakepapir, og du får også en perfekt temperaturfordeling.

Dette gjør du ved grillen:
Grillen skal klargjøres for indirekte, middels høy varme (cirka 180 grader). Den hvite sjokoladen skal på grillen først og varmes helt til den er lysebrun og sjokoladen er krystallisert. Denne skal settes på grillen og varmes helt til den er lysebrun og sjokoladen krystalliseres. Hakkes opp når den er avkjølt. Når sjokoladebrettet er fjernet, skrur du opp varmen eller tilfører briketter og legger platen med pizzabunnen på grillen. Denne skal bakes på høy varme (cirka 220 grader), helt til bunnen er sprø. Smør bunnen med mascarpone og fordel honningen jevnt over osten. Dryss deretter den avkjølte hvite sjokoladen over. Bærene bør skylles før du deler dem opp og legger de på pizzaen sammen med basilikum- eller mynteblader.

 

Bak brød på grillen

Desserter er ikke det eneste man kan tilberede på grillen, nybakt brød gjør seg like godt fra grillen som fra ovnen, om ikke bedre. Prøv en luftig foccacia eller verdens enkleste durumbrød som tilbehør til lunch eller middag. Ikke noe problem å bytte ut komfyren med grillen når man kan få slike resultater.

Nystekt foccacia fra grillen smaker godt til de fleste kjøttretter.

 

Foccacia

Dette trenger du:
750 g Tipo 00 hvetemel
250 g durummel
30 g gjær
20 g sukker
Havsalt
6 dl vann
2 kvister fersk timian
2 kvister fersk rosmarin
Olivenolje
Kyllingholder eller annen ildfast form, som f.eks. en støpejernsgryte.

Dette gjør du på kjøkkenet:
Rør vann, salt og gjær sammen. Tilsett durummelet og rør deigen sammen til den har en jevn konsistens. Tilsett hvetemel og bland deigen ytterligere sammen, den skal være ganske våt. Kle din valgte form i bakepapir og fordel deigen i formen. Press de ferske rosmarin- og timiankvistene ned i overflaten. Sett deigen til heving i omtrent en time.

Tips:
Ønsker du enda mer smak og variasjon kan du eventuelt tilsette soltørkede tomater og oliven i deigen.

Dette gjør du ved grillen:
Klargjør grillen for indirekte, høy varme. Dryss havsalt og olivenolje over brødet. Om du ønsker kan du bruke en gaffel eller kniv til å lage mønster i deigen. Sett formen på grillristen og bak brødet i omtrent 25 minutter til det er gyllent og sprøtt.

Durumbr++d_1_GO14

Verdens enkleste durumbrød:

Dette trenger du:
125 g durummel
500 g hvetemel
5 dl kaldt vann
2 ts salt
Gjær (på størrelse med en ert)

Flaksalt
Bakestein med bakeplate

Dette gjør du på kjøkkenet:
Hell alle ingrediensene over i en bakebolle og rør sammen. Dekk bollen med plastfolie og la den stå kaldt i 24 timer. Ta bollen ut av kjøleskapet og hell deigen ut på en papirkledd bakeplate. Dryss litt mel og flaksalt over deigen.

Tips:
Du kan sette ditt eget preg på brødet ved å bruke dine yndlingskrydder i deigen. Timian, rosmarin og oregano setter en spesielt god smak.

Dette gjør du ved grillen:
Grillen skal klargjøres for middels, indirekte varme. Legg bakesteinen midt på risten, legg på lokket og la steinen bli god og varm. Deretter plasserer du bakeplaten med deigen på steinen, lukker igjen grillen og lar brødet grilles til det er gyllent og skorpen er sprø. Dette vil ta cirka 25-30 minutter.

 

Så ingen grunn til å holde seg innendørs med baking, når du kan lage alt like velsmakende ute på grillen. I tillegg får du ny inspirasjon og opplever nye smaker og variasjoner når du gjør ting på en ny måte!

Alt du behøver til grillen finner du her.