Tradisjonsrike potetlomper

Nybegynner på takkebakst? Da er potetlomper fint å starte med i og med at de er ganske små. Hvilke potetslag bruker du, og har du et supertriks for god deig? Kjipt om den faller fra hverandre.

ForfatterKristin JøtunFotoKim Holthe

Mengde1 Porsjon

Ca. 12–14 stk.

 1 kg poteter (kersspink, mandel eller rød pimpernell)
 1 ts salt
 1 ½ dl hvetemel
 1 dl fint rugmel
 hvetmel til utbaking

1

Kok potetene med skallet på.

2

Skrell dem mens de fortsatt er varme, mos dem eller kjør dem i kjøttkvernen 2 ganger.

3

Tilsett salt og bland det godt i.

4

Ha deigen i en foodprosessor, og tilsett hvetemel og rugmel.

5

Tilsett litt og litt og pass på at deigen ikke får for mye mel, da blir lompene harde.

6

Del opp i 12–14 emner som kjevles ut til runde leiver.

7

Stek lompene i tørr stekepanne eller på takke til de er lyse, men med brune flekker.

8

Legg lompene oppå hverandre og dekk med et håndkle eller lignende slik at de holder seg myke.

PENE, RUNDE LOMPER
9

Mange synes ikke det gjør noe at lompene har litt ujevn størrelse og fasong. Synes du derimot det er viktig, bruk en tallerken og skjær ut rundinger på ca. 20 cm i diameter.

ingredienser

 1 kg poteter (kersspink, mandel eller rød pimpernell)
 1 ts salt
 1 ½ dl hvetemel
 1 dl fint rugmel
 hvetmel til utbaking

Directions

1

Kok potetene med skallet på.

2

Skrell dem mens de fortsatt er varme, mos dem eller kjør dem i kjøttkvernen 2 ganger.

3

Tilsett salt og bland det godt i.

4

Ha deigen i en foodprosessor, og tilsett hvetemel og rugmel.

5

Tilsett litt og litt og pass på at deigen ikke får for mye mel, da blir lompene harde.

6

Del opp i 12–14 emner som kjevles ut til runde leiver.

7

Stek lompene i tørr stekepanne eller på takke til de er lyse, men med brune flekker.

8

Legg lompene oppå hverandre og dekk med et håndkle eller lignende slik at de holder seg myke.

PENE, RUNDE LOMPER
9

Mange synes ikke det gjør noe at lompene har litt ujevn størrelse og fasong. Synes du derimot det er viktig, bruk en tallerken og skjær ut rundinger på ca. 20 cm i diameter.

Tradisjonsrike potetlomper