Den berømte fromasjkaken Charlotte Russe

Dette blogginnlegget er skrevet av Kristine Ilstad fra Det søte liv.

Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no
Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

Charlotte Russe er en berømt, fransk fromasjkake, som kjennetegnes av den kuppelformede fasongen.

Dette er slett ikke vanskelig å få til! Cluet er å kle en glassbolle med plastfolie før du dekker innsiden av bollen med rullekakeskiver og deretter heller i fromasjfyllet. Når fromasjen har stivnet, kan du bare hvelve bollen over på et fat og dra av plastikfolien.

Voilà!

En Charlotte Russe kan lages med ulike smaker. Min favoritt er bringebær og sitron!

Ingredienser:

Rullekake:
4 egg
120 g sukker
120 g hvetemel
0,5 ts bakepulver

Fyll:
2 dl bringebærsyltetøy

Sitronfromasj:
2 egg
0,5 dl sukker
1 sitron
5 plater gelatin
3 dl kremfløte

Fremgangsmåte:

Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Sikt mel og bakepulver og vend i.

Bre deigen jevnt utover i en langpanne med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen ved 225°C i 8-10 min. Hvelv kaken straks over på et klede som er strødd med sukker. Dra bakepapiret forsiktig av kaken.

Smør bringebærsyltetøy over den lunkne kaken. Rull den sammen fra langsiden. Del kaken i skiver som er ca 1 cm tykke. Kle innsiden av en liten glassbolle som rommer ca 1,5 liter med plastfolie (gladpack) og legg rullekakeskivene tett i tett i bollen – i bunnen og oppover langs kantene.

Til sitronfromasjen skiller du først eggene. Pisk eggeplommene med sukkeret. Tilsett revet skall fra sitronen. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 10 min. Press saften fra sitronen og varm opp i en liten kjele eller i en liten kopp i mikro. Klem vannet ut av gelatinplatene og smelt dem i den varme sitronsaften. Ha dette så i eggedosisenen i en tynn stråle og pisk videre i et par minutter til. Pisk kremfløten til luftig krem i en annen bolle og vend i. Til slutt piskes eggehvitene til stivt skum. Husk å bruke en helt ren bolle, ellers blir ikke eggehvitene stive. Vend de stivpiskede eggehvitene i fromasjblandingen (bruk gjerne en stålvisp slik at blandingen blir luftig og helt klumpfri).

Hell sitronfromasjen i bollen med rullekakeskivene og sett bollen i kjøleskapet i noen timer (eller over natten), til fromasjen har stivnet.

Før servering løsnes kaken forsiktig fra den øverste kanten av formen med en tynn kniv. Skjær eventuelt vekk litt av rullekakeskivene som måtte stikke opp over den stivnede fromasjen, slik at hele kaken får lik høyde. Hvelv kaken deretter over på et fat, løft forsiktig vekk glassbollen og dra av plastfolien.

Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til servering.

Tips:

Du bruker ca halve rullekaken til denne oppskriften. Resten av rullekaken kan fryses eller spises for seg. Vil du bruke hele rullekaken til å dekke en større glassbolle, må du doble porsjonen med sitronfromasj.

Som andre fromasjkaker, smaker «Charlotte Russe» best dersom den ikke fryses. Det er imidlertid ingenting i veien for å lage kaken en eller to dager før servering.