Den beste julebaksten på enkelt vis

Dette er et annonseinnlegg fra Elkjøp

elkjøp
ALT DU TRENGER: Med en kjøkkenmaskin, en stavmikser og en kaffemaskin har du alt du trenger for å lage deilig julemat og bakst. FOTO: Elkjøp

Endelig er det jul! Pepperkaker, berlinerkranser, brune pinner, riskrem, krumkaker, sirupsnipper, kransekake, ribbe og pinnekjøtt.. Julen består av uendelig mange deilige matopplevelser. Og skal du få unna de syv slagene og julematen for øvrig gjelder det å ha utstyret i orden.

Her deler Elkjøp fire lekre oppskrifter, og forklarer hvordan du enkelt kan bruke kjøkkenmaskiner til å gjøre jobben raskt og effektivt.

Med en kjøkkenmaskin kan du naturligvis piske og elte hele året, men en Kenwood Chef Sense XL kjøkkenmaskin vil være ekstra nyttig nå i juleinnspurten. Skal du lage kransekake kan du både male mandlene og blande deigen med en og samme maskin. Enkelt og greit! Du finner oppskrift på både kransekake og pepperkaker lenger nedi blogginnlegget. 🙂

Du tenker kanskje at en kaffetrakter er en hverdagslig ting som ikke har så mye med julen å gjøre. Det er før du har forsøkt å lage julekaffe med kanel og appelsin! Delonghi Eletta er en lekker helautomatisk kaffemaskin med mange bruksområder. Du finner oppskrift på julekaffe lenger ned i blogginnlegget.

Det finnes rød saus, og det finnes Rød Saus. Har du pleid å kjøpe ferdigsaus vil du få en helt ny opplevelse dersom du lager den selv. Utrolig mye bedre! Med en Braun stavmikser tar det ikke noe lengre tid å lage sausen selv heller, så her er det bare å sette i gang. 🙂

oppskrifter
JULESTEMNING: Nydelig kransekake, klassiske pepperkaker og en herlig kaffevariant med julesmak av appelsin – du finner oppskrift på dette og mer til lenger ned i blogginnlegget. 🙂

Kransekake

500 g melis
500 g malte mandler (halvt om halvt med skoldede og uskoldede)
3-4 eggehviter

Glasur:

200 g melis
1 eggehvite
1 ss sitronsaft

Slik gjør du:

1. Mal mandlene med Kenwood råkostkutter, og bland med melis i miksebollen. Elt inn eggehvitene til en jevn fin deig, og tilpass mengden eggehvite slik at du får en deig som er lett å kna og jobbe videre med.
2. Trill ut fingertykke stenger og legge i smurte og melede kransekakeformer.
3. Stekes midt i oven på 200-210°C i 10-15 minutter. Ringene skal være gyllenbrune i farge. Avkjøl på rist
4. Bland ingrediensene til glasuren til du får en myk men ikke altfor rennende konsistens. Fyll glasuren i en sprøytepose og legg så opp en og en ring med glasurborden. La stå til glasuren har stivnet, og så er du klar for videre pynting.

Pepperkaker

250 gram sukker
2 dl lys sirup
1 ss kanel
½ ss malt ingefær
¼ ss nellik
250 gram smør
1 ss natron
2 egg
650-800 gram hvetemel

Slik gjør du:

1. Ha sukker og sirup i en liten kasserolle og gi det hele et forsiktig oppkok.
2. Tilsett kanel, malt ingefær og nellik og rør godt sammen
3. Rør inn natronet i sirupsblandingen og rør fort og godt sammen. Blandingen blir nå lysere og eser litt
4. Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret, som du har gjort klart på forhånd i en stor bolle. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald.
5. Visp sammen eggene og rør de inn i blandingen. Tilsett deretter melet, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig. Sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten.
6.Ha deigen på lett melet bakebord, kjevle ut og stikk ut pepperkaker i ulike fasonger. Legg kakene forsiktig på bakepapirkledt stekebrett. For å få et bra resultat er det viktig at kakene er omtrent like tykke og store, slik at de er ferdigstekt omtrent samtidig
7. Stek pepperkakene ved 200-225 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, til kakene er ferdigstekt, etter ca 7-10 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Følg med mot slutten av steketiden.
8. La pepperkakene hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler de videre på rist. Oppbevar de avkjølte kakene i tett kakeboks.
9. Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur (av melis og eggehvite) og for eksempel Smarties eller Non Stop. Pyntede pepperkaker kan bli myke, så de bør spises innen en uke eller to.

Julekaffe, med kanel og appelsin

1 kopp kaffe
melkeskum
kanel
revet appelsinskall

Slik gjør du:

Fyll opp med din favorittkaffe med melkeskum, og topp det hele med revet appelsinskall. Nyt! 🙂

Riskrem med rød bærsaus

Riskrem:

5 dl kokt risgrøt(kald)
3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker

Rød bærsaus:

250 gr. frosne røde bær
1 dl eplemost
2 ss melis
½ ts vaniljesukker
saften av ½ sitron

Slik gjør du:

Bland fløte, sukker og vaniljesukker i miksebollen og pisk til kremen blir stiv. Når kremen er klar vender du den inn i risgrøten. Server sammen med bærsausen.

Tin de frosne bærene og kjør dem sammen med de øvrige ingrediensene med stavmikseren til en glatt saus.