Dobos Torte

Dette blogginnlegget er skrevet av Berit Nordgarden fra Søtsiden.no 

DSC_3304-1

Foto: Berit Nordgarden/Søtsiden.no

Dobos Torte er berømt i Europa. Den ble oppfunnet av den ungarske konditoren Jozsef C. Dobos i 1884. En ekstravangant kake, som ikke er vanskelig å lage, men det tar litt tid. Og det er verdt arbeidet!

INGREDIENSER

Kakebunn, 16 porsjoner:

340 g usaltet smør

315 g sukker

12 stk eggeplommer

12 stk eggehviter

1 ts vaniljeekstrakt

0.5 ts salt

1 stk sitron, skallet av

225 g hvetemel

140 g mandelmel

Sjokoladekrem:

4 stk eggehviter

210 g sukker

340 g usaltet smør

226 g mørk sjokolade

Karamell:

210 g sukker

90 g usaltet og romtemperert smør

80 g kremfløte

Dekor:

100 g skivede mandler

FREMGANGSMÅTE

Kakebunn:

Visp smøret og halvparten av sukkeret hvitt og luftig.

Bland inn eggeplommene, en etter en. Ha så i vaniljeekstrakt, sitronskall og salt. Sett til side.

Pisk eggehvitene til de skummer, og tilsett så resten av sukkeret gradvis til du har en blank marengs.

Vend marengsen inn i eggeplommeblandingen. Sikt sammen hvetemel og mandelmel, og vend det forsiktig inn i røren.

Sett ovnen på 220 grader.

Tegn 6 sirkler a 22 cm på bakepapir. Snu bakepapirene og ha på bakebrett. Fordél kakerøren jevnt på de 6 sirklene. Stek hver av dem i ca. 8 minutter.

Ta ut og avkjøl, før du snur de og løsner papiret. Skjær ut litt mindre sirkler med en 20 cm kakering (du bakte de litt større for å kunne skjære av og få en fin kant). En av sirklene skal karamelliseres og brukes på toppen. Denne sirkelen kan du skjære litt mindre, f.eks. 19 cm – det ser bedre ut.

DSC_3232
DSC_3233
Sjokoladekrem:

Smelt sjokoladen forsiktig over vannbad. Avkjøl til romtemperatur.

Visp eggehviter og sukker over vannbad til blandingen når 71 grader. Ta av varmen. Ha over i kjøkkenmaskin og pisk på høy hastighet til marengsen har romtemperatur (ca. 6 min).

Tilsett smøret gradvis, litt etter litt, på lav-medium hastighet. Hvis kremen skiller seg, fortsett å piske til den samler seg igjen (3-5 min).

Tilsett den smeltede, romtempererte sjokoladen og pisk i 2 min på lav hastighet.

Karamell:

Sørg for å ha alle ingrediensene målt opp og klare før du begynner.

Smelt sukkeret forsiktig på medium-lav varme. Vær tålmodig og ikke la deg friste til å skru opp varmen, da brenner du fort sukkeret og må begynne på nytt. Dette tar tid.

Når karamellen er gyldenbrun, tilsett smøret og rør til oppløst i karamellen.

Ta kasserollen av plata, og rør inn fløten til karamellen er jevn.

Spre karamellen jevnt med en slikkepott eller spatel over den minste kakebunnen. Skjær denne i 16 like «kakestykker».

DSC_3256

DSC_3261

DSC_3270

Montering:

Du har 5 kakebunner uten karamell. Legg en kakebunn på serveringsfatet. Spre sjokoladekrem over. Gjenta til du har brukt alle 5 kakebunnene. Øverste laget skal være sjokoladekrem. Kle også sidene på kaken med sjokoladekrem.

DSC_3250

DSC_3254

Sprøyt 16 sjokoladeroser/dotter jevnt rundt kaka. Plasser karamell-kakestykkene på skrå opp langs sjokoladrosene, slik at du får en vindmølle-form.

Bruk hånden til å klappe tett med skivede mandler langs kanten. Servér!

DSC_3265

DSC_3304-1

DSC_3340