Bilder og oppskrift: Manuela Kjeilen / www.passionforbaking.com/no
Her har du en saftig sukkerbrødbunn, som er lagd med kefir, og den er toppet med Dronning Maud fromasj og revet mørk sjokolade.
Vaniljekakebunn – ingredienser (20 eller 24 cm form)
2 stk egg, store
85 g sukker
75 g hvetemel
0,5 ts bakepulver
0,12 ts salt
1 ss kefir (eller kulturmelk)
0,5 ss nøytral matolje
0,25 ts vaniljeekstrakt
Dronning Maud fromasj – ingredienser
6 stk egg, store
125 g sukker
1 stk vaniljestang, bare frøene
6 dl kremfløte
9 stk gelatinplater
50 ml vann, kokende varmt
200 g sjokolade, mørk, revet
0,5 dl portvin (kan sløyfes)
Slik lager du vaniljekakebunn
Pisk egg og sukker til eggedosis (bruk ballongvisp). Dette tar ca 7 minutter.
I en lite skål bland sammen matolje og kulturmelk, og sett til side så lenge.
Sikt sammen mel, vaniljesukker og bakepulver, og vend halvparten forsiktig inn i eggedosisen (bruk en slikkepott).
Tilsett resterende melblanding sammen med olje/kulturmelk-blanding og vend det forsiktig inn i eggedosisen.
Smør en 20 cm stor kakeform. (Du kan også bruke en 24 cm form; da blir sukkerbrødet litt lavere.)
Hell røren i formen.
Stek kaken i midten av ovnen på 180°C i ca 15 minutter. Før du tar kaken ut av ovnen, stikk en kakepinne i midten. Er den tørr, er kaken ferdig. Bruker du en form på 24 cm, sjekk etter 12-13 minutter om kaken er klar.
Avkjøl helt på rist.
Slik lager du Dronning Maud fromasj
Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 10 minutter.
Visp fløten til en luftig krem, og sett kjølig.
I en mikserbolle, pisk egg, sukker og frø fra vaniljestang til eggedosis (bruk ballongvisp). Dette tar ca 6-7 minutter.
I mellomtiden finriv sjokolade og sett til side så lenge.
Klem vannet av gelatinen og smelt gelatinen i 50 ml kokende varmt vann. Avkjøl i ca 1-2 minutter.
Når eggedosisen er klar, ha mikseren på lav hastighet, og med en tynn stråle heller du gelatinblandingen inn i eggedosisen. Miks 10 sekunder til.
Ta pisket kremfløte ut av kjøleskapet vend det forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Smak evt til med portvin.
Slik setter du sammen kaken
Legg den avkjølte kakebunnen i en springform eller bruk en kakering som er justerbar.
Hell halvparten av Dronning Maud fromasjen i kakeformen, dryss halvparten av den revne sjokoladen oppå. Ha resten av Dronning Maud fromasjen på toppen, og dryss den resterende revne sjokoladen på toppen.
La kaken stivne helt i kjøleskapet, helst over natten.
Like for servering, ta kaken ut av kjøleskap og ut av kakeformen og plasser den på et kakefat.
Skjær kaken i passende biter og nyt.
Bilder steg for steg – vaniljekakebunnen
Bilder steg for steg – Dronning Maud fromasj