Eplekake med marsipan

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Eplekake er høstlig magi. Et eple, plukket duggfriskt fra treet er sprøtt, knasende og friskt. Biten forteller oss alt om vårt klima. Den umiddelbare eksplosjonen av safter, smaker og inntrykk handler om Nordens temperamentsfulle natur.

Og en eplekake handler om hvordan vi transformerer utemmet natur til varm, forsonende kosekultur. Menneskene på sitt beste, vil jeg si.

At vi har har gode epler forteller om at vi lever gode, fredelige liv. En eplehage krever nemlig stell og pleie over lange, lange perioder. Helst over flere generasjoner. På kontinentet har det gjennom historien vært klar sammenheng mellom kvaliteten på epler og kriger. Jo mer krig, desto dårligere epler. Bonden måtte plutselig legge fra seg hakke og spade til bytte mot muskedunderen, kuler og krutt. Dermed ble det nitidige arbeidet med eplehagen forstyrret. Kryssing av eplesorter for å forbedre smak og kvalitet, bekjemping av skadedyr, finne fram til røtter som tåler klimatiske forandring og er motstandsdyktige og å utvikle gode podeteknikker krever tid og kunnskap som man utvikler fra år til år.

Det er derfor ikke rart at det var munker som måtte forvalte denne kunnskapen. Særlig i urolige tider var klostrene nytte som kunnskapsbanker, siden de var mer beskyttet fra krigshissige konger.

Munker og bønder har vi derfor å takke for at vi nå har mange eplesorter. Blant de viktigste i Norge er Gravenstein, Summerred, Quinte, James Grieve, Åkerø, Filippa, Aroma, Lobo og Ingrid Marie.

Blandt de sortene som importeres mest er elstar (som også dyrkes også i Norge), Fuji, Golden eller Red Delicious, Granny Smith, Pink Lady og Vista Bella.

Med dette i tankene kommer jeg alltid i en fredelig stemning av å spise eplekake. Det kan være den franske klassikeren tarte tatin (gjerne med pære og eple), en variant med supergod glasering eller Clotildes eplekake med pistasienøtter.

Eller?

Tja, hva med å prøve eplekake marsipan, tenkte jeg. Og det er jeg veldig glad for. For, hjelpe meg, dette ble godt! Og når denne oppskriften slippes løs i eplekakemiljøene er jeg redd for at vi får akutt mangel på epler her i landet. Så god er denne oppskriften at myndighetene burde forberede eplerasjonering snarest.

Fysen på mer eplekake? Sjekk disse deilige oppskriftene:

Eplekake med vaniljesaus.

Eplekake med sprø topp.

Deilig eplekake i langpanne.