Dette blogginnlegget er skrevet av Manuela Kjeilen fra Passionforbaking.com.

Hei alle sammen!
Nå er det helg igjen og tid for en fransk fristelse, nemlig financiers som er kjempegode småkaker.
For å få den karakteristiske smaken og konsistensen er det viktig å smelte smøret til det blir brunt, og røre det inn mens det fortsatt er varmt.
Da får du myke, deilige financiers som er sprø på kantene.

Jeg lager dem med vaniljesmak.
Financiers med vanilje
(24 små kaker)
- 240 g sukker
- 80 g hvetemel
- 120 g mandelmel
- 200 g eggehviter
- 200 g varmt smør
- 2-3 twist med vanilje fra Dr.Oetker eller 1/2 vaniljefrø
Sett ovnen på 200 °C. Smør formene eller spray dem med matfett og sett dem i fryseren i minst 15 minutter før du skal steke kakene.
Frysingen gjør at fettet blir hardt, noe som gjør at det blir lettere å få løs kakene etter at de er stekt.


Ha sukker i en bolle.

Hell eller sikt inn mel og mandelmel. Det er viktig at det ikke er noen klumper i melet.



Lag en liten fordypning i midten av de tørre ingrediensene og hell i eggehvitene.
Bland det forsiktig sammen og se til at det ikke er noen klumper i blandingen.


Tilsett vanilje. Denne holder du opp og ned og bare vrir på den 2-3 ganger, lukter himmelsk vanilje.

Smelt smøret i en liten kjele på lav varme. Rør hele tiden, og når smøret er smeltet, skrur du varmen opp til middels.
Fortsett å røre i smøret helt til det har fått en nokså brun karamellfarge.

Hell det varme smøret gjennom en sikt, i tilfelle det er noe grums /faste stoffer i bunnen.

Hell smøret inn i røren i tre omganger og bland det forsiktig inn.


Bruk en spiseskje når du fyller formene med røre, fyll dem nesten opp til kanten.
Alternativt kan du heller røren over i en plastpose.

Vri posen godt igjen.

Klipp av tuppen med en saks.

Fyll hver form nesten helt til toppen , ca. 1/8 del fra kanten.

Sett oven ned til 180 grader før du setter formen inn i ovnen.
Stek kakene i ca. 20 minutter, eller til de har fått en fin og gyllen farge.

Sjekk gjerne med en kakepinne som du stikker inn i midten av en av kakene. Hvis pinnen er tørr når du tar den ut igjen, er kakene ferdig. Hvis det henger våt røre på pinnen, må de stekes i noen minutter til.


Jeg bruker en mini bundtform fra Nordic Ware: Kakeform Teacakes & Candies, den kan kjøpes her i Norge og her i Sverige.

Men du kan like gjerne bruke et mini muffinsbrett.


Disse er magisk gode …
Hvis du vil lage glutenfrie financiers, bruk da rismel istedenfor hvetemel og tilsett 1 ss maizena. Sikt det godt sammen før du heller det i blandingen slik det står beskrevet over.

Håper du ble fristet, og får lyst til å teste disse franske fristelsene.

Ønsker dere alle en riktig fin dag videre, varme klemmer fra meg til deg.

