Frisk sitronterte

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Jeg ble overrasket. Nesten sjokkert. – Har jeg laget dette? Har jeg endelig fått til en elegant, kul, knallgul og frisk kake? Eller: Terte.

Jepp. Og jeg var stolt.

Jeg hadde laget en terte. (- Hm, hva er nå egentlig en terte? Til forskjell fra en kake, mener jeg?)

Jeg skal innrømme glatt at jeg liker best å lage mat etter innfallsmetoden. En middag kan for eksempel bli til slik: Åpne kjøleskapet, finne en aubergine, noen pølser, litt lammekjøtt, to selleristenger … Hm, åpne skuffen, ah! En boks med kikerter og en tomatboks. Skrell, hakk og opp i den ildfaste formen med dere alle sammen. Krydder! Tja, litt timian, rosmarin – og inn i ovnen med dere.

Og denne øvelsen resulterer stort sett i akkurat passelig vellykkede middager.

Sånn kan man ikke lage kaker. Eller terter. Nei, her ligger djevelen i detaljene, oppmålinger, påpasselighet og nøyaktighet.

Det var den britiske Heston Blumenthal som satt meg på sporet. Mannen som går i bresjen for vitenskapens inntog på kjøkkenet og hjernen bak verdens kuleste lunsj på The Fat Duck utenfor London.

Det var tre tips som gjorde det mulig for meg å lykkes. Jeg lister dem opp:

1) Krøll sammen bakepapir og brett det ut seks ganger (sic).

2) Bruk mynter til å fordele varmen bedre.

3) Terten er ferdig når fyllet er 70 grader.

OK, litt forklaring hjelper på. Det med å krølle bakepapiret du skal legge på deigen handler om å gjøre papiret mykt slik at det ikke kutter opp deigen. Men tips nummer to gjør den store forskjellen. Når du skal forbake en deig (butterdeig) skjer alltid det samme. Den blåser seg opp og blir stekt helt ujevnt. (- Ja, jeg har prikket den med en gaffel, men det hjalp ikke!).

Så nå: Legg bakepiret på deigen og legg myntene utover bakepapiret.

Heston viser, i kjent stil, med et varmekamera hvordan de to nevene med mynter du legger på bakepapiret fordeler varmen jevnt. I tillegg forhindrer vekten av myntene effektivt deigen i å heve ujevnt.

Tips tre er det beste. Bruk et digitalt steketermometer. Sjekk med jevne mellomrom. Når den viser 70 grader, ta terten ut av ovnen. Den er ferdig! Og vil stivne når den blir kald.

Oppskriften finner du nedenfor! Og jeg vet at du vil lykkes. Akkurat som meg.

Og for dere som lurer: En terte er bakverk som er laget med butterdeig.