Gule porsjonskaker

Aldeles lekre, små festkaker med pasjonsfruktmousse og delikat speilglasur. Små perler til kakebordet!

ForfatterAnita BakkerFotoSvein Brimi

KategoriVanskelighetsgradAvansert

Mengde1 Porsjon
Steketid5 minutter

1 porsjon gir 8 små kaker.

Kakebunner:
 50 g smør
 75 g honning
 175 g sukker
 2 egg
 275 g mel
 10 g natron
 10 ml sitronsaft
 20 g kakaopulver
 salt
Passjonsfruktmousse:
 200 g pasjonsfruktpuré
 2 dl kremfløte
 100 g sukker
 18 g gelatin
Krem:
 300 g Sæterrømme
 150 g kremfløte
 140 g melis
Speilglasur:
 150 g vann
 300 g sukker
 280 g glukose
 200 g kondensert melk
 10 pl gelatin
 300 g hvit sjokolade
 gul konditorfarge
Dessuten:
 porsjonsformer i silikon

Kakebunnene:
1

Ha smør, honning og sukker i en stor glassbolle, og varm opp over vannbad (15 minutter). Ta av varmen og avkjøl litt.

2

Tilsett egg og bland godt.

3

Bland sitronsaft og natron sammen og tilsett dette i deigen.

4

Rør inn blanding av hvetemel, kakao og salt. Rør til du har en fin og jevn deig. La deigen hvile i romtemperatur i 15–20 minutter.

5

Ha deigen over på et godt melet bakeunderlag. Kjevle den ut i et tynt lag og legg den på et bakepapirkledd stekebrett.

6

Stek bunnen ved 180 grader i ca. 5 minutter.

7

Bruk et glass og stikk ut sirkler fra bunnen mens den fortsatt er lunken. Sirklene skal passe i porsjonsformene dine. Hvor mange kaker det blir, kommer litt an på hvor store formene dine er.

Moussen:
8

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann.

9

Varm opp pasjonsfruktpuré og sukker.

10

Klem ut vannet av gelatinen, og tilsett gelatinen i den varme pureen. Rør til den er smeltet.

11

Pisk kremfløten stiv og vend inn pureen. Pureen bør være avkjølt, men ikke så mye at den begynner å stivne. Sett moussen til side.

Kremen:
12

Pisk rømme med melis i en mikser med høy hastighet til den tykner.

13

Pisk fløten til krem og bland forsiktig inn pisket rømme.

14

Smør rømmekremen på halvparten av de runne kakebunnene, og legg de andre over (som oreokjeks). Dette kalles en honningkake.

15

Fordel pasjonsfruktmousse i porsjonsformer, ca. ¾ i formen. Dekk med en honningkake. Legg formen på et brett og sett i fryseren over natten.

Speilglasuren:
16

Kok vann, glukose og sukker til 103 grader.

17

Ha i kondensert melk og oppbløtt gelatin.

18

Tøm over sjokoladen, og lag en emulsjon med en stavmikser.

19

Farg glasuren og sett den til avkjøling på kjøkkenbenken.

20

Glaser moussekaker når glasuren er ca. 30 grader varm.

Speilglasur (Foto: Svein Brimi)

ingredienser

Kakebunner:
 50 g smør
 75 g honning
 175 g sukker
 2 egg
 275 g mel
 10 g natron
 10 ml sitronsaft
 20 g kakaopulver
 salt
Passjonsfruktmousse:
 200 g pasjonsfruktpuré
 2 dl kremfløte
 100 g sukker
 18 g gelatin
Krem:
 300 g Sæterrømme
 150 g kremfløte
 140 g melis
Speilglasur:
 150 g vann
 300 g sukker
 280 g glukose
 200 g kondensert melk
 10 pl gelatin
 300 g hvit sjokolade
 gul konditorfarge
Dessuten:
 porsjonsformer i silikon

Directions

Kakebunnene:
1

Ha smør, honning og sukker i en stor glassbolle, og varm opp over vannbad (15 minutter). Ta av varmen og avkjøl litt.

2

Tilsett egg og bland godt.

3

Bland sitronsaft og natron sammen og tilsett dette i deigen.

4

Rør inn blanding av hvetemel, kakao og salt. Rør til du har en fin og jevn deig. La deigen hvile i romtemperatur i 15–20 minutter.

5

Ha deigen over på et godt melet bakeunderlag. Kjevle den ut i et tynt lag og legg den på et bakepapirkledd stekebrett.

6

Stek bunnen ved 180 grader i ca. 5 minutter.

7

Bruk et glass og stikk ut sirkler fra bunnen mens den fortsatt er lunken. Sirklene skal passe i porsjonsformene dine. Hvor mange kaker det blir, kommer litt an på hvor store formene dine er.

Moussen:
8

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann.

9

Varm opp pasjonsfruktpuré og sukker.

10

Klem ut vannet av gelatinen, og tilsett gelatinen i den varme pureen. Rør til den er smeltet.

11

Pisk kremfløten stiv og vend inn pureen. Pureen bør være avkjølt, men ikke så mye at den begynner å stivne. Sett moussen til side.

Kremen:
12

Pisk rømme med melis i en mikser med høy hastighet til den tykner.

13

Pisk fløten til krem og bland forsiktig inn pisket rømme.

14

Smør rømmekremen på halvparten av de runne kakebunnene, og legg de andre over (som oreokjeks). Dette kalles en honningkake.

15

Fordel pasjonsfruktmousse i porsjonsformer, ca. ¾ i formen. Dekk med en honningkake. Legg formen på et brett og sett i fryseren over natten.

Speilglasuren:
16

Kok vann, glukose og sukker til 103 grader.

17

Ha i kondensert melk og oppbløtt gelatin.

18

Tøm over sjokoladen, og lag en emulsjon med en stavmikser.

19

Farg glasuren og sett den til avkjøling på kjøkkenbenken.

20

Glaser moussekaker når glasuren er ca. 30 grader varm.

Speilglasur (Foto: Svein Brimi)

Gule porsjonskaker