Hvite makroner med lys sjokoladefudge

Tekst og bilder: Manuela Kjeilen / passionforbaking.com/no

Dette er vaniljemakroner uten fargetilsettinger, og toppet med et brunt sjokoladehjerte. Fyllet er en lys sjokoladefudge, og den smaker nesten som smørbukk.

Er du en av dem som aldri har lagett makroner før? Fortvil ikke, da denne oppskriften er veldig lett å følge. Det som er så bra med denne oppskriften, er at du trenger ikke å tørke makronene før de skal stekes.


Disse makronene blir helt perfekte hver eneste gang, men det er viktig at du følger alle steg nøye.

Makroner – ingredienser

160 g eggehvite
200 g sukker
80 ml vann
225 g mandelmel, siktet
225 g melis, siktet
1 stk vaniljestang, frøene

Fyll/pynt – ingredienser

60 g smør, i terninger
100 g sjokolade, lys
0,5 ss espresso, eller annen sterk svart kaffe
1 klype salt
75 ml kremfløte
40 g melis

Slik lager du makroner

Én porsjon gir omtrent 35 stk makroner.

Forvarm stekeovnen til 135 ºC.

Ta fram en sprøytepose med rund tipp, og sett til siden et stekebrett som enten er dekket med silikonmatte eller bakepapir.

I en stor bolle bland sammen mandelmel og melis, fjern eventuelle store klumper. Bland så inn halvparten av eggehvitene og rør med en slikkepott til du får en jevn og fin blanding uten spor av mandelmel.

Hell resten eggehvitene i en ren kjøkkenmaskinbolle med ballongvisp, og sett det til siden så lenge.

Ta frem en liten kjele og tilsett sukker og vann. Rør sakte med en tresleiv til sukkeret er helt oppløst på middels varme. Fjern tresleiven og la det koke til sukkerlaken måler 113 ºC. Det er viktig at du bruker et mattermometer.

Når sukkerlaken har nådd en temperatur på 113 ºC, begynner du å vispe eggehvitene i mikseren som du gjorde klar til å begynne med. Visp på høyeste hastighet

Når sukkerlaken er på 115 ºC, helles den i en tynn stråle nedover langs innsiden av miksebollen slik at den ikke kommer borti vispene

Visp det hele i 7–8 minutter, eller til miksebollen ikke lenger føles varm.

Rør inn 1/4 av den ferdige marengsen sammen med mandelblandingen med en slikkepott.

Tilsett så resten av marengsen litt og litt, og vend den inn til du har en røre som er tykk, men flyter enda litt utover. Det er viktig at du ikke rører for mye slik at røren blir for tynn, bruk helst en slikkepott og vend alt forsiktig sammen.

Makronrøren skal være tynn nok til at den kan sprøytes ut, men unngå at den blir for rennende.

Ha røren over i en sprøytepose og sprøyt ut små sirkler på bakepapiret eller på en makronmatte av silikon.

Sett brettet inn i den forvarmede stekeovnen med én gang. Disse makronene skal heller ikke tørke som du kanskje er vant til. Her bruker du varmluft.

Stek makronene i ca 15-17 minutter, men etter 12 minutter må de sjekkes hyppig. For å se om de er ferdige, kan du ta på toppen av en makron og prøve å «vrikke» litt på den. Makronene er ferdige hvis toppen er tørr og fast, og de skal ikke bli brune eller endre farge under steking. Skulle det se ut til at de begynner å bli brune, må du kanskje justere varmen i ovnen din.

Avkjøl helt før du tar dem av bakematte/papiret.

Slik lager du lys sjokoladefudge

Når makronene er inne i ovnen, lag lys sjokoladefudge.

Smelt smør, melis, sjokolade, espresso/kaffe, salt og kremfløte i en kjele.

På middels varme kok det opp til du ser at sjokolade og smør er helt oppløst og røren er glatt, Det er viktig at du rører hele tiden.

Avkjøl det helt.

Sett kremen i kjøleskapet i ca. 30 minutter (eller opptil 1-2 timer) for å stivne. Tiden varierer etter hvor kaldt kjøleskapet ditt er og hvor stiv du vil ha kremen. Eller ha den fremme på kjøkkenbenken i noen timer.

Om du har den i kjøleskapet, se til å rør i blandingen litt og litt, hver halvtime, med en slikkepott for å sjekke om du har fått den perfekte konsistensen til det du vill bruke den til.

Ha kremen i en sprøytepose med rund tupp og sprøyt krem mellom to makronskall, eller bruk en teskje og ha ca 1 ts sjokoladekrem mellom to makronskall.

Slik lager du pynt

Hell smeltet sjokolade i en silikonform, f.eks. hjerteformet.

La sjokoladen stivne helt, evt. sett formen i kjøleskapet i noen minutter før du tar dem ut av formen.

Ha en liten dott smeltet sjokolade på toppen av makronene.

Legg med én gang på et sjokoladehjerte, og la det tørke helt slik at sjokoladehjertet sitter godt fast.

Bilder steg for steg