Iskake med salt karamell

Dette blogginnlegget er skrevet av Manuela Kjeilen fra Passionforbaking.com. Alle foto: Manuela Kjeilen. 

PicMonkey Collage

Hei alle sammen. Dagens fristelse, som er en iskremkake med salt karamell og mandelbunn.

Karamellkremen kan du bruke som frosting, eller lage iskrem med den slik det står beskrevet under.

E95A2364

Du begynner med å lage krokan:

Hjemmelaget krokan:

  • 150 g mandler uten skall
  • 275 g sukker
  • 30 g smør
  • 2 ts. vaniljeekstrakt

Hakk mandler med kniv eller kjør dem i en food processor til det er en god variasjon av små og litt større biter.

I en kjele smeltes sukker og kokes videre til det er blitt lys, flytende karamell.

Ha i smøret og vaniljeekstrakt og la det smelte inn mens du rører hele tiden.

Tilsett hakkede mandler, rør og vend massen i et par minutter så alt blir godt dekket av karamell.

Bre krokanen utover et stekebrett som du har smurt med matfett, og la det stå til det blir kaldt.

Deretter knuses krokanen i småbiter med en kjevle eller ved hjelp av en kjøkkenmaskin.

Mandelbunn 15 cm (4 porsjoner)

  • 100 g malte mandler
  • 100 g melis (til sammen)
  • 1/8 ts kremortartari (kan utelates)
  • 1/2 ts vanilla paste
  • 2 eggehviter

Ta fram en springform på 15 cm. Du kan bruke en på 20 cm, men iskaken blir da betydelig lavere.

Åpne springformen og legg bakepapir i bunnen, sett så ringen på plass og lås den igjen.

Hell 2 eggehviter i en ren miksebolle. Visp eggehvitene til de skummer, og tilsett så evt kremortartari. Du kan utelate det helt, eller bruke et par dråper sitronsaft i stedet.

Tilsett 50 gram melis, og visp videre i noen minutter til du har en fin marengs.

Finmal mandler i en food processor. Tilsett resterende 50 gram melis, og sett det til side så lenge.

Bland mandel- og melisblandingen inn i marengsen.

E95A2171

Hell alt over i formen.

Stek bunnen på 160 C i ca. 20-25 minutter. Avkjøl den helt mens du lager salted caramel frosting.

Salted caramel frosting

  • 150 g sukker
  • 25 ml vann
  • 7 dl kremfløte
  • 85 g usaltet smør, i terninger
  • en klype kosher salt / havsalt
  • 1 ts vaniljeekstrakt (kan utelates)

Hell halvparten av kremfløten i en kjele, og varm den opp til kokepunktet. Ta kjelen av komfyren og sett den til side så lenge.

Hell sukker i en liten kjele. Tilsett vann, og se til at sukkeret er godt blandet med vannet.

Sett kjelen på middels varme, og la det hele koke til det får en fin karamellfarge. Du trenger ikke å røre, men det er viktig å holde øye med det. Du kan ev. vippe litt på kjelen slik at varmen fordeles jevnt.

Jeg anbefaler at du lager en nokså mørk, gyldenbrun karamell, da blir smaken mer intens. Ta kjelen av platen.

Hell den varme kremfløten over i karamellen i en tynn stråle. Ikke hell alt med en gang, da bruser det voldsomt opp.

Sett kjelen tilbake på komfyren på middels varme og tilsett smør i terninger. Tilsett også vanilje og salt, og rør til alt er godt blandet.

Ta kjelen av komfyren og hell i den resterende kremfløten (den andre halvparten, som ikke er varmet opp). Rør godt.

Hell det hele over i en glassbolle eller lignende, og la det avkjøles før du setter det i kjøleskapet. La karamellen stå i kjøleskapet til dagen etter, eller i minst 8 timer.

E95A2236

Hvis du har mulighet, så sett miksebollen og vispen i fryseren i 10 minutter før du går videre. Frostingen får da en mye finere konsistens.

Ta den kalde karamellen ut av kjøleskapet, rør litt i den og hell 3/4 av den over i miksebollen. Resterende 1/4 settes tilbake i kjøleskapet.

Miks karamellen i noen minutter til den tykner litt, men ikke miks for mye hvis du vil lage iskrem av den.

På bildet under har jeg ikke pisket den helt, siden jeg lager iskrem.

E95A2081

Hvis du vil bruke den som kakefyll eller frosting visper du den litt lenger. Da tykner den mer, og den blir stabil nok til å dekorere en kake. Men pass på å ikke visp alt for mye, da blir frostingen grynete.

For å gjøre ferdig iskremkaken tar du nå fram den avkjølte mandelbunnen i formen, og heller halvparten av karamellkremen over den.

 

E95A2343

Ha så over et lag med krokan.

E95A2346

Bre så utover den resterende kremen, og sett formen i fryseren i minst 5 timer.

Like før servering pisker du resterende krem, slik som beskrevet øverst.

Lag eventuelt fine «loops» langs kanten av kaken med karamellfrosting i en sprøytepose, det er enklest hvis du setter formen på et kakebrett med dreibar skive. Bruk en stor tipp etter eget ønske, og lag «loops» mens du hele tiden snur på brettet.

Avslutt med litt ekstra knust krokan på toppen hvis du vil, eller dryss over annen kakepynt.

E95A2358

Frostingen er perfekt til pynting av cupcakes også, men bare husk å sette bollen i fryseren før du begynner å mikse kremen, da blir den mer stabil.

E95A2377

Håper du ble fristet.

Ønsker dere alle en fortsatt fin dag.

Varme klemmer fra meg til deg.

Logo Manuela (2)