Dette blogginnlegget er skrevet av Manuela Kjeilen fra Passionforbaking.com. Alle foto: Manuela Kjeilen.
Denne jordbær- og vaniljeterten er fylt med hjemmelaget vaniljekrem lagt med ekte vaniljefrø, og dekket av masse friske jordbær som er penslet med jordbærglasering. Penslingen gjør jordbærene skinnende røde og ekstra gode.
Søt paideig (nok til en stor form på 26- 28 cm)
170 g hvetemel
60 g melis
¼ ts salt
170 g kaldt usaltet smør, skåret i terninger
1/2 vaniljestang, frøene (kan sløyfes)
1 egg
2 ts flytende glukose
Fyll og pensling
1 porsjon vaniljekrem, oppskrift finner du her
eventuelt 2 dl kremfløte, vispet
500 g ferske jordbær
Jordbær- og bringebærglasering
50 g sukker
½ dl vann
1 ts vanilleekstrakt
250 g jordbær/ bringebær
Saften av ½ sitron
Fremgangsmåte
Begynn med bunnen. Ha mel, melis, salt, smør og eventuelt frø fra en halv
vaniljestang i en kjøkkenmaskin og kjør maskinen til alt er godt blandet.
Tilsett egg og flytende glukose, og kjør maskinen inntil deigen samles i en klump.
Pakk deigen inn i plastfolie, trykk den litt flat og legg den i kjøleskapet i minst to timer.
Dekk paiformen med deigen.
Sett den ferdig kjevlede paibunnen kaldt i én time før den stekes. Bruk keramiske bakebønner eller vanlige tørkede bønner når du skal steke
bunnen, dette er viktig for at paiskallet skal holde formen under stekingen.
Legg da et ark bakepapir over bunnen, fyll det så med bønner og trykk dem litt inn i hver krik og krok. Om du ikke har bønner hjemme kan du feste en remse med aluminiumsfolie langs med kanten av formen og steke tertebunnen slik de første 10 minuttene.
Stek paibunnen på 190 °C i 20 minutter. Løft ut papiret med innhold og stek i ytterligere 10 minutter, eller til bunnen begynner å bli gylden.
Lag vaniljekremen, oppskriften finner du her, og avkjøl den helt. Visp den gjerne litt for hånd rett før du fyller paiskallet.
Du kan eventuelt blande inn 2 dl pisket kremfløte, men da må kremfløten piskes i en egen bolle først.
Lag jordbær- og bringebærglasering
Ha sukker, vann og vaniljeekstrakt i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt oppløst, og hell det så over i en blender sammen
med jordbær eller bringebær. Kjør blenderen til blandingen er helt glatt.
Jordbærglaseringen kan oppbevares i kjøleskapet i 4 dager, eller fryses i opptil 4–5 uker.
Skjær jordbær i skiver og legg dem rundt hele terten.
Jeg pensler jordbærene med avkjølt jordbærglasering, noe som gjør bærene både vakrere og bedre på smak.
TIPS: Jordbærglaseringen kan også brukes til å dynke kakebunner med, for eksempel marsipankake og kremkake.
Kos deg og nyt kaken!
Håper du ble fristet,
Love Manuela