Se video nederst hvordan du lager kransekake
Kransekake med vanilje
- 500 g mandler
- 500 g melis
- Frø fra 1 vaniljestang (kan utelates) eller 1 ts vanilla bean paste
- 1 ss flytende glukose
- 3 eggehviter
Semulegryn til dryssing av formene
HVIT GLASUR
- 200 g melis
- 1 eggehvite
Kransekaken
- Sett ovnen på 160 °C.
- Ha mandlene i en kjøkkenmaskin og kjor maskinen til mandlene er finhakket. Tilsett melis, vaniljefrø, flytende glukose og eggehviter og kjør maskinen til alt samles til en nokså fast masse.
- Dryss litt melis på arbeidsbordet og kna deigen til den blir jevn og fin, ca. 3 minutter.
- Spray kransekakeformene med matfett og dryss godt med semulegryn eller mel.
- Rull deigen til lange pølser og legg dem i formene.
- Stek kransekakeringene i ca. 15 minutter og avkjøl dem helt i formene. Kakk dem lett i bordet for a løsne kransekakeringene for du tar dem ut. Det er viktig å ikke steke kransekakeringene for lenge, de bør fortsatt vare litt seige når du tar dem ut av ovnen. De hardner raskt når de avkjøles.
Glasuren
- Lag glasuren. Ror sammen melis, eggehvite og eventuelt smakstilsetning.
- Ha glasuren over i en sprøytepose med liten åpning.
- Lag sikksakkmønster med glasuren over alle ringene og sett dem sammen til et ≪tårn≫ før glasuren tørker.
Pynt gjerne med Twist eller annen pynt, eller behold kransekaken som den er.