Lekker marsipankake

En marsipankake hører hjemme på kakebordet når det er fest. Fyll den med ditt favorittfyll, for eksempel pisket krem, bringebærsyltetøy og hakkede valnøtter, og gi den et lekent utseende ved å droppe det tradisjonelle marsipanlokket, og heller pynte den slik som dette.

ForfatterNadin Martinuzzi/SentralenFotoNadin Martinuzzi/Sentralen

Kategori

Mengde1 Porsjon

1 porsjon gir en kake med ca. 12 kakestykker.

Kakebunn:
 250 g usaltet smør, romtemperert
 300 g sukker
 1 ts vaniljesukker
 1 sitron, finrevet skall
 4 egg, romtempererte
 300 g hvetemel
 2 ts bakepulver
 ¼ ts salt
 1 dl melk
Krem:
 2 dl kremfløte
 1 ts sukker
Hjemmelaget marsipan:
 600 g mandler, skåldede og tørket i 1-2 døgn
 500 g melis
 2 eggehviter

1

Forvarm ovnen til 170 grader. Kle bunnen på en springform, ca. 22 cm i diameter, med bakepapir og smør sidene med smør.

2

Pisk smør, sukker, vaniljesukker og sitronskall til hvitt og luftig. Tilsett ett egg om gangen, og pisk godt mellom hvert egg.

3

Bland hvetemel, bakepulver og salt i en annen bolle.

4

Tilsett 1/3 av det tørre i smørblandingen, og spe med 1/3 av melken på lav hastighet. Tilsett resten av melet og melken om hverandre i to puljer til alt akkurat har blandet seg.

5

Fordel røren i formen og stek i ovnen i ca. 60 minutter. Sjekk med en kakenål om kaken er gjennomstekt. Stikk nålen ned i midten; kommer den ut ren, er kaken ferdig.

6

Avkjøl på rist. Del bunnen i to eller tre deler.

7

Mal mandlene fint til mel og vend dem med melis. Kna inn 2 eggehviter til en jevn deig. Virker den tørr, kan du tilsette én eggehvite til. Juster eventuelt med mer melis om den er for klissete; marsipanen skal være jevn og smidig. Pakk den i plast og la hvile et par timer før bruk.

8

Del opp kakebunnen og fyll kaken med ønsket fyll, for eksempel stivpisket krem, syltetøy og bær, på et serveringsfat. Sett kaldt.

9

Farg marsipanen med konditorfarge etter ønske.

Farg marsipanen (Foto: Nadin Martinuzzi/Sentralen)

10

Kjevle den ut på et bord med litt melis til ca. 3–4 mm tykkelse. Stikk ut sirkler med et glass. Hold marsipanen dekket med plast mens du jobber, slik at den ikke tørker ut.

Stikk ut sirkler med et glass. (Foto: Nadin Martinuzzi/Sentralen)

11

Stivpisk kremfløte til en fast krem med sukker. Ta frem kaken og smør et tynt lag pisket krem over hele kaken.

12

Dekk hele kaken med marsipansirklene. Start nederst og la sirklene overlappe noe. Er marsipanen tørr, kan du pensle litt med vann eller pisket eggehvite slik at de fester seg sammen i overlappen. Bruker du forskjellige fargenyanser, kan du begynne med den mørkeste fargen nederst slik at du får en gradering opp mot en lysere farge. Det kan også være gøy med mange farger hulter til bulter, så her er alt lov!

Start nederst. (Foto: Nadin Martinuzzi/Sentralen)

13

Lag små blomster av restene av marsipanen og pynt med disse eller ev. friske bær.

Marsipanroser. (Foto: Nadin Martinuzzi/Sentralen)

ingredienser

Kakebunn:
 250 g usaltet smør, romtemperert
 300 g sukker
 1 ts vaniljesukker
 1 sitron, finrevet skall
 4 egg, romtempererte
 300 g hvetemel
 2 ts bakepulver
 ¼ ts salt
 1 dl melk
Krem:
 2 dl kremfløte
 1 ts sukker
Hjemmelaget marsipan:
 600 g mandler, skåldede og tørket i 1-2 døgn
 500 g melis
 2 eggehviter

Directions

1

Forvarm ovnen til 170 grader. Kle bunnen på en springform, ca. 22 cm i diameter, med bakepapir og smør sidene med smør.

2

Pisk smør, sukker, vaniljesukker og sitronskall til hvitt og luftig. Tilsett ett egg om gangen, og pisk godt mellom hvert egg.

3

Bland hvetemel, bakepulver og salt i en annen bolle.

4

Tilsett 1/3 av det tørre i smørblandingen, og spe med 1/3 av melken på lav hastighet. Tilsett resten av melet og melken om hverandre i to puljer til alt akkurat har blandet seg.

5

Fordel røren i formen og stek i ovnen i ca. 60 minutter. Sjekk med en kakenål om kaken er gjennomstekt. Stikk nålen ned i midten; kommer den ut ren, er kaken ferdig.

6

Avkjøl på rist. Del bunnen i to eller tre deler.

7

Mal mandlene fint til mel og vend dem med melis. Kna inn 2 eggehviter til en jevn deig. Virker den tørr, kan du tilsette én eggehvite til. Juster eventuelt med mer melis om den er for klissete; marsipanen skal være jevn og smidig. Pakk den i plast og la hvile et par timer før bruk.

8

Del opp kakebunnen og fyll kaken med ønsket fyll, for eksempel stivpisket krem, syltetøy og bær, på et serveringsfat. Sett kaldt.

9

Farg marsipanen med konditorfarge etter ønske.

Farg marsipanen (Foto: Nadin Martinuzzi/Sentralen)

10

Kjevle den ut på et bord med litt melis til ca. 3–4 mm tykkelse. Stikk ut sirkler med et glass. Hold marsipanen dekket med plast mens du jobber, slik at den ikke tørker ut.

Stikk ut sirkler med et glass. (Foto: Nadin Martinuzzi/Sentralen)

11

Stivpisk kremfløte til en fast krem med sukker. Ta frem kaken og smør et tynt lag pisket krem over hele kaken.

12

Dekk hele kaken med marsipansirklene. Start nederst og la sirklene overlappe noe. Er marsipanen tørr, kan du pensle litt med vann eller pisket eggehvite slik at de fester seg sammen i overlappen. Bruker du forskjellige fargenyanser, kan du begynne med den mørkeste fargen nederst slik at du får en gradering opp mot en lysere farge. Det kan også være gøy med mange farger hulter til bulter, så her er alt lov!

Start nederst. (Foto: Nadin Martinuzzi/Sentralen)

13

Lag små blomster av restene av marsipanen og pynt med disse eller ev. friske bær.

Marsipanroser. (Foto: Nadin Martinuzzi/Sentralen)

Lekker marsipankake