Synes du lussekatter kan være litt smakløse? Prøv denne nye vrien; lussekake av safrangjærdeig med fyll av marsipan og syltede kirsebær. Nam!
1 porsjon gir 12–16 stk.
Knus safran og sukker til pulver.
Varm melken opp til 80 grader og hell den over safransukkeret. La det trekke i 30 minutter til væsken er under 37 grader.
Rør gjæren ut i safranmelken (maks 37 grader), og tilsett sukker, egg og hvetemel. Elt deigen godt i 5–8 minutter.
Tilsett mykt smør og salt, og elt rundt i ytterligere 5 minutter til det blir en myk og blank deig. La den heve tildekket i 1 time.
La kirsebærene renne av i en sikt og hakk dem grovt. Tilsett eventuelt rom.
Skjær marsipanen på langs, og skjær hvert stykke i 18 tynne skiver.
Ha deigen på et melete bakebord og elt den lett. Del den i fire deler. Kjevle et deigstykke ut til en rund plate (ca. 30 cm) og stikk ut 9 sirkler (8 cm). Gjenta det samme med resten av deigen slik at du får 36 deigsirkler totalt.
Legg én marsipanskive og litt kirsebærfyll på hver deigsirkel. Fold dem sammen til halvmåner, og samle de to spissene. Legg de fylte deigstykkene med åpningen opp i en smurt form (24–26 cm). Legg dem først rundt langs kanten, deretter i sirkler innover til formen er fylt. La kaken heve tildekket i ca. 1 time.
Varm ovnen opp til 200 grader. Pensle deigen med sammenpisket egg og dryss over perlesukker. Sett formen midt i ovnen og stek i 30–35 minutter til deigen er gjennomstekt. La kaken stå i 10 minutter før du tar den ut av formen.
ingredienser
Directions
Knus safran og sukker til pulver.
Varm melken opp til 80 grader og hell den over safransukkeret. La det trekke i 30 minutter til væsken er under 37 grader.
Rør gjæren ut i safranmelken (maks 37 grader), og tilsett sukker, egg og hvetemel. Elt deigen godt i 5–8 minutter.
Tilsett mykt smør og salt, og elt rundt i ytterligere 5 minutter til det blir en myk og blank deig. La den heve tildekket i 1 time.
La kirsebærene renne av i en sikt og hakk dem grovt. Tilsett eventuelt rom.
Skjær marsipanen på langs, og skjær hvert stykke i 18 tynne skiver.
Ha deigen på et melete bakebord og elt den lett. Del den i fire deler. Kjevle et deigstykke ut til en rund plate (ca. 30 cm) og stikk ut 9 sirkler (8 cm). Gjenta det samme med resten av deigen slik at du får 36 deigsirkler totalt.
Legg én marsipanskive og litt kirsebærfyll på hver deigsirkel. Fold dem sammen til halvmåner, og samle de to spissene. Legg de fylte deigstykkene med åpningen opp i en smurt form (24–26 cm). Legg dem først rundt langs kanten, deretter i sirkler innover til formen er fylt. La kaken heve tildekket i ca. 1 time.
Varm ovnen opp til 200 grader. Pensle deigen med sammenpisket egg og dryss over perlesukker. Sett formen midt i ovnen og stek i 30–35 minutter til deigen er gjennomstekt. La kaken stå i 10 minutter før du tar den ut av formen.