Pavlova marengskake

Foto: Alt Bjoersson
Foto: Alf Børjesson

Pavlova er nasjonalkaken i New Zealand, men det er absolutt ingen hindring for å servere den på den norske nasjonaldagen. Det nasjonale preget fikser du ved å pynte pavlovaen i rødt, hvitt og blått – med jordbær, blåbær og marengstopper. Noen blader frisk mynte er også fint.

Pavlovakaken er oppkalt etter den russiske ballettdanseren Anna Pavlova (1881-1931). Den skal ha blitt laget i forbindelse med at danseren besøkte Australia eller New Zealand. Det vil si at det er noe uvisst, med det til følge at det er blitt blitt en aldri så liten kakestrid mellom de to nasjonene.

Pavlova er en av de mest populære kakene til 17. mai. Bunnen til en pavlova kan enkelt lages dagen i forveien, men det beste er å vente med bærene og pynten. Dersom du pynter den med bærene og lar den stå over natten risikerer du en myk pavlova – og det vil du ikke ha!