Rask, kul og god peanøttkake

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann

Suksessen til ristede peanøtter med salt er ubestridelig. Og med god grunn. Med et glass godt øl og en neve peanøtter blir vitser morsommere og landslaget bedre.

Men, peanøtter har større potensiale en tiltugg til skummende drikke. Peanøtter og salt er altså en god ide. Men, hva med dens saltets søte bror, sukker?

For noen uker siden lagde jeg en peanøttkake. Og så mye kan jeg si: Peanøttkake – det er redningen for deg som ikke kan bake, deg som ikke er glad i å bake og deg som liker å spise kake. Klarte du å henge med?

Med andre ord: Peanøttkake er kake for de fleste. Såre enkelt, veldig godt og kjapt å lage.

La oss rydde unna mulige misforståelse først. Det er snublende enkelt å assosiere peanøttkaka med snickerskaka, men det er en helt annen affære. Snickerskake er uvanlig godt, selvsagt, med sine salte nøtter og deilige sjokoladetrekk. Men, sammenlignet med peanøttkake er dette en komplisert konstruksjon.

Og, kanskje noen tenker på Clotildes berømte peanøttmuffins? Nei, det er heller ikke noe som ligner på de små, herlige peanøttbarene jeg tenker på.

Når det kommer til å lage et raskt, kult, godt og enkelt bakverk, så er peanøttkaka uslåelig.

Prinsipper er, i all sin himmelropende enkelhet: Bland sammen peanøttsmør, sukker, smør, egg og mel. Stek det i ovnen.

Jeg ble ikke bare litt overrasket over hvor godt dette ble. Enda litt bedre ble det med syltetøy på toppen. Kanskje litt krem også?