Osteiskake med vanilje og sjokolade

Dette blogginnlegget er skrevet av Kristine Ilstad fra Det søte liv.

Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no
Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

Iskaker er alltid kjekke å ha i fryseren!

Denne er blant de mest populære, fordi den minner litt om softis i smaken. Derfor kalles denne kaken også ofte for «Softiskake». Smile

Først har du kjeksen i bunnen og deretter iskremen med kremost og vanilje. På toppen drysses masse sjokoladestrøssel.

Nam!

Ingredienser:

Bunn:
8 Digestivekjeks
50 g smør

Iskrem:
4 eggeplommer
2 dl sukker
200 g kremost naturell
2 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte

Pynt:
1 dl sjokoladestrøssel eller revet sjokolade

Fremgangsmåte:

Knus kjeksen og bland med smeltet smør. Klem kjeksblandingen i bunnen av en rund kakeform (24 cm i diameter).

Pisk eggeplommer og sukker luftig. Pisk inn romtemperert kremost. Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem. Vend dette inn i isblandingen (bruk en stålvisp slik at blandingen blir luftig og klumpfri). Hell ismassen over kjeksen i formen. Dryss over sjokoladestrøssel eller revet sjokolade.

Sett formen i fryseren i minst 4 timer, slik at isen stivner. Ta kaken ut av fryseren 10-15 min før servering og sett den forsiktig på et kakefat.

Tips:

Merk at kremosten gir en litt syrligere bismak på isen sammenlignet med vanlig, kjøpt softis. Det er slik denne kaken skal være selv om den heter «Softiskake».

Det er ikke nødvendig å smøre eller ha bakepapir i bunnen av formen før du har i den knuste kjeksen. Når iskaken er frossen løsner den uansett lett fra formen.

Det kan være lurt å ta iskaken ut av formen mens den fortsatt er helt frossen. Da vil kjeksen smule minst mulig. Originaloppskriften er uten smør i kjeksbunnen, hvilken gjør at kjeksbunnen drysser litt. Vil du at kjeksbunnen skal være fast, bør du blande kjekssmulene med 50 g smeltet smør før du har dem i formen, slik jeg har skrevet i oppskriften.