Plommepai

Ved enkelt å stikke ut hull i pailokket, kan du servere en original og morsom pai. Se hvor enkelt du gjør det - steg for steg!

ForfatterHanne Stensvold/SentralenFotoHanne Stensvold/Sentralen

KategoriVanskelighetsgradEnkel

Mengde1 Porsjon
Steketid45 minutter

Paideig:
 400 g hvetemel
 140 g sukker
 ¼ ts salt
 1 vaniljestang, frøene
 100 g smør, kaldt i terninger
 2 eggeplommer
 4 ss kaldt vann
Fyll:
 800 g plommer
 4 fersken
 1 dl vann, ev. portvin
 1 ts kanel
 1 ts nellik
 2 stjerneanis
 ½ vaniljestang
 3 ss brunt sukker
 1 ts maisenna
 1 ss vann
 1 egg, til pensling

1

Ha mel, sukker, salt og vaniljefrø i en kjøkkenmaskin med knivblad. Ha i smør og kjør til smøret er smuldret med melet. Ha i eggeplomme og kaldt vann. Kjør videre til deigen samler seg i en klump. Spe ev. med ekstra vann hvis deigen virker for tørr. Form deigen til en disk og pakk den inn i plast. La den ligge i kjøleskapet i minst 30 minutter før bruk.

2

Grovhakk plommer og ha over i en kjele sammen med vann, krydder, splittet vaniljestang og brunt sukker. Småkok på middels varme i 30–40 minutter til massen har tyknet noe. Rør ut Maizena med vann og spe inn. Kok opp så fyllet tykner og avkjøl.

3

Sett ovnen på 180 grader varmluft.

4

Kjevle ut 2/3 av deigen på et melet bord.

5

Kle en paiform med deigen.

Slik lager du plommepai

6

Trim av overflødig deig eller brett den inn for en tykkere kant.

7

Fyll paien med fyllet.

Slik lager du plommepai.

8

Kjevle ut resten av deigen og stikk ut figurer, vi har valgt sirkler. Det finnes mange fine kakeutstikkere, men du kan også bruke pepperkakeformer og små glass, eller skjære ut hull med frihånd.

Slik lager du plommepai.

9

Legg topplokket på og press sammen langs kanten. Del de sirklene som er stukket ut i to, og fest dem langs kanten. Pensle med lettpisket egg.

Slik lager du plommepai.

10

Stek i ovnen i ca. 45 minutter. Sjekk etter 25–30 minutter. Dekk toppen til med folie når den er gyllen.

ingredienser

Paideig:
 400 g hvetemel
 140 g sukker
 ¼ ts salt
 1 vaniljestang, frøene
 100 g smør, kaldt i terninger
 2 eggeplommer
 4 ss kaldt vann
Fyll:
 800 g plommer
 4 fersken
 1 dl vann, ev. portvin
 1 ts kanel
 1 ts nellik
 2 stjerneanis
 ½ vaniljestang
 3 ss brunt sukker
 1 ts maisenna
 1 ss vann
 1 egg, til pensling

Directions

1

Ha mel, sukker, salt og vaniljefrø i en kjøkkenmaskin med knivblad. Ha i smør og kjør til smøret er smuldret med melet. Ha i eggeplomme og kaldt vann. Kjør videre til deigen samler seg i en klump. Spe ev. med ekstra vann hvis deigen virker for tørr. Form deigen til en disk og pakk den inn i plast. La den ligge i kjøleskapet i minst 30 minutter før bruk.

2

Grovhakk plommer og ha over i en kjele sammen med vann, krydder, splittet vaniljestang og brunt sukker. Småkok på middels varme i 30–40 minutter til massen har tyknet noe. Rør ut Maizena med vann og spe inn. Kok opp så fyllet tykner og avkjøl.

3

Sett ovnen på 180 grader varmluft.

4

Kjevle ut 2/3 av deigen på et melet bord.

5

Kle en paiform med deigen.

Slik lager du plommepai

6

Trim av overflødig deig eller brett den inn for en tykkere kant.

7

Fyll paien med fyllet.

Slik lager du plommepai.

8

Kjevle ut resten av deigen og stikk ut figurer, vi har valgt sirkler. Det finnes mange fine kakeutstikkere, men du kan også bruke pepperkakeformer og små glass, eller skjære ut hull med frihånd.

Slik lager du plommepai.

9

Legg topplokket på og press sammen langs kanten. Del de sirklene som er stukket ut i to, og fest dem langs kanten. Pensle med lettpisket egg.

Slik lager du plommepai.

10

Stek i ovnen i ca. 45 minutter. Sjekk etter 25–30 minutter. Dekk toppen til med folie når den er gyllen.

Plommepai