
Folkene La Pommeraie, fruktgården hvor vi plukka massevis av blåbær, ga oss noen brosjyrer om de ulike frukt og bærtypene de dyrker. Det sto også hvordan man skulle ta vare på frukt og bær og dessuten noen herlig, enkle oppskrifter på terter, kompotter, clafoutis og syltetøy. Det var her jeg leste at nyplukka blåbær burde lagres kjølig noen dager for å utvikle sitt smakspotensial – og hvem skulle tro det?
Det aller første vi ville lage med våre blåbær var en liten tarte aux myrtilles (en blåbærkake), og på andreplass var en kaffekake. Det er min favoritt-kakeoppskrift med den spesielle saftigheten i bunnen og den herlige, sprø overflaten.
I originaloppskriften skal man bruke en vanlig deig med valnøtter og kanel-topping, men jeg har hatt stor suksess med noen veldig anvendelige varianter med sjokoladebiter og kandiserte kastanjer, hvit sjokolade og kokosnøtt, aprikoser og, nettopp, blåbær.
Det er en herlig kake som kan spises når som helst på dagen, frokost, brunch, dessert eller til te og kaffe. Jeg vurderer faktisk seriøst å begynne på en blåbær-kaffe-kake-diett. Det er bare ett problem; hva skal jeg gjøre med osten da?